Kort svar: Mårten syftar på Martin av Tours, en ungersk soldat som blev biskop i Tours. Legenden säger att Martin inte ville bli biskop och gömde sig. Gässen som han gömde sig hos avslöjade dock honom och därför har man knutit traditionen med gåsätande till hans dag.
Mårten har namnsdag den 11 november, men namnet på dagen syftar på helgonet Martin av Tours som begravdes just den dagen år 397. Martin har dock namnsdag dagen innan (10 november) och då tänker vi på Martin Luther, som för övrigt fick sitt namn just från helgonet Martin (alltså han som vår almanacka firar som Mårten).
Nåväl. Martin av Tours föddes i Ungern och tog värvning i den romerska armén. Under sin soldattid blev han frälst. Efter en rad underverk ville man i Tours ha Martin som biskop, men det ville inte Martin. Därför gömde han sig i en gåsastia. Gässen tyckte dock att Martin var lämpad som biskop och kacklade därför så högt att folk fann Martins gömställe.
Så lyder förklaringen till att Martin av Tours fick gåsen som symbol och varför just hans dag (eller i svenska fall hans afton) blev mårtensgås, alltså den dag då man i Skåne numer äter en massa gäss.
Andra bloggar om: högtider, traditioner, mårtensgås, mårten, gås, martin av tours
Källa: Våra högtider av Ingemar Unge
Hm, detta är alltså en kristen kapning av vilken europeisk tradition?
Mårtensgås är ju inte mycket till kristen fest, mer än till namnet.
Ping: Advent « Ferdinands Blogg