Vem var Mårten och varför äter man gås på hans dag?

Kort svar: Mårten syftar på Martin av Tours, en ungersk soldat som blev biskop i just Tours. Legenden säger att Martin inte ville bli biskop och gömde sig. Gässen som han gömde sig hos avslöjade dock honom och därför har man knutit traditionen med gåsätande till hans dag.

Mårten har namnsdag den 11 november, men namnet på dagen syftar på helgonet Martin av Tours som begravdes just den dagen år 397. Martin har dock namnsdag dagen innan (10 november) och då är det Martin Luthers födelsedag som firas. Luther som för övrigt fick sitt namn just från helgonet Martin (alltså han som vår almanacka firar som Mårten).

Martin av Tours föddes i Ungern och tog värvning i den romerska armén. Under sin soldattid blev han frälst och efter en rad underverk ville man i Tours ha Martin som biskop, men det ville inte Martin. Därför gömde han sig enligt legenden i en gåsastia. Gässen tyckte dock att Martin var lämpad som biskop och kacklade därför så högt att folk fann Martins gömställe.

Så lyder förklaringen till att Martin av Tours fick gåsen som symbol och varför just hans dag (eller i svenska fall hans afton) blev mårtensgås, alltså den dag då man i Skåne äter en massa gäss. Men den verkliga förklaringen är troligen att tamgåsen var färdig för slakt just i början av november och då passade det bra att knyta gåsätandet till Martins helgondag. Så här skriver Birgitta Björnberg:

Gässen har alltså samband med Martins fest, inte med hans liv.

Till gåsen har sedan svartsoppa och äppelkaka tillkommit som en del av gåsamiddagen.

Skrivet av Mattias Axelsson 2007-11-11 (uppdaterad 2021-11-08)

Källor: Schön, Ebbe (1998) Svenska traditioner : årets fester och livets högtider Semic, s. 64

Björnberg, Birgitta (1968) Mårten Gleerups: Malmö

St. Martin of Tours, Carholic Online

4 tankar om “Vem var Mårten och varför äter man gås på hans dag?

  1. Pingback: Advent « Ferdinands Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s