Om bloggen

Bloggen Högtider är en samling av hundratals frågor om olika högtider som jag försöker ge svar på.

Jag som skriver heter Mattias Axelsson och jag jobbar som gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap.

Vill ni ha en expert på högtider och traditioner (t.ex. för intervju i radio eller för att hålla ett föredrag) så är ni välkomna att kontakta mig.

009-1
Privat bild. Får användas som illustration till artiklar etc.

Mitt intresse för högtider, traditioner, seder och bruk har funnits länge. Syftet med bloggen är att ge information om svenska (och en del andra) högtider och slå hål på de värsta missuppfattningarna om bakgrunden till olika seder och bruk.

Vill ni komma i kontakt med mig för en intervju eller en text jag kan skriva så kan ni antingen ringa eller skicka e-post.

Mitt intresse för högtider och traditioner har också resulterat i två universitetsuppsatser – en om semlans historia (1895-1955) och en om luciafirandets historia (1900-2000).

Förutom detta har jag medverkat i:

Jag har vidare skrivit ett antal debatt-texter för

Jag var den sista curatorn för twitterkontot @sweden och skrev då mycket om svenska traditioner. Under den veckan blev jag också intervjuade i diverse media:

Min blogg – Högtider – är också flitigt citerad i svensk media som skriver om olika traditioner.

28 tankar om “Om bloggen

 1. Hej!
  Intressant läsning om de olika högtiderna…! Jag har själv gjort en liten sida om några minder kända dagar som kan vara värt att fira! Titta gärna in till min sida under årets dagar…
  Tack för titten!

  Mvh Camilla

 2. Nu har jag frågat massvis med människor om uttrycket att Pingsten skulle vara hänryckningens tid men ingen har haft koll och de flesta yngre (dvs. i min ålder ca 25-30) har inte ens hört talas om det, märkligt nog, så jag är glad att jag här hittade det enkla och vackra svaret på var det kommer ifrån :) Nu ska jag sprida kunskapen!

 3. Hej!

  Intressant läsning! Har du hört talas om sk ”valborrar”? Jag kommer från Björbo i Dalarna o där plus grannbyn Dala-Floda finns denna gamla tradition.

  I boken ”Det gamla Floda” står det såhär: ”Valborgsmessan är för ungdomen i Floda en synnerlig förlustelse. Ej nog med att man här på Valborgsmessoaftonen upptänder de vanliga eldarne; man har dessutom ock en mängd upptåg, hvilka troligen sällan, om någonsin, förekommer på andra orter.”

  Här kan du läsa lite om traditionen:

  http://www.dalademokraten.se/ArticlePages/200704/17/20070417113724_DD772/20070417113724_DD772.dbp.asp

  http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D10407&Cat=&catName=&publicationid=10407

  Jag tycker om att gamla traditioner bevaras!

  Mvh Lina

 4. Hej,

  fick just idagarna veta att man kan fira den 21-22 december (årets längsta natt) med att gå spiralen, något som man tydligen gör på vissa håll inom waldorf. Vet du något mer om detta och om det finns en svensk version av den Adventssaga som kan berättas för att inleda denna sed.

 5. Har foljt denna bloggen ett tag och den ar verkligen en toppen-sida! Speciellt for oss utlandssvenskar som ska forsoka forklara for andra om vara seder och traditioner, ibland ar det svart att komma ihag allt.

  Om du vet sa skulle det vara jatte-kul att veta mera om stjarngossarnas ursprung. Det talas inte sa mycket om dem, man fokuserar ju mest pa lucian.

 6. Hej Mattias
  Tycker om dina sidor men jag undrar varför jag får obsena e-brev härifrån? Skulle önska att inte min adress sprids. Hoppas du kan få stopp på det. Kan du ta bort mitt inlägg och min adress helt och hållet?
  Jag återkommer om det händer igen.
  Tack o hej
  anna

 7. Satt just och funderade på om det var på fredag, alltså Allhelgonaafton, eller på Alla helgons dag som vi skulle ut sätta ljus – man glömmer varje år konstigt nog. Toppen att hitta info här!

 8. Hej.
  En helt fantastisk blogg om våra högtider och dess mysterier. Tack för att du tar dig tiden. Jag sprider med glädje vidare och ser fram emot nya detaljer om högtider nästa år.
  Ha det fint.
  / Johan

 9. Jag tror inte att måndag resp tisdag har namnen blåmåndag och vita tisdagen. De är förbehållna fastlagen. Möjligen i folkmun men det är väl en missuppfattning i så fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s