När är mors dag 2023?

Kort svar: Mors dag i Sverige 2023 infaller söndagen den 28 maj, samma dag som pingstdagen.

Alltsedan 1919 har mors dag firats i Sverige. Det var på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg som ett upprop skrev och man föreslog att sista söndagen i maj skulle firas som svensk mors dag. I uppropet skrev de undertecknande bl.a.:

Mer än någonsin behöfva vi samlas omkring något gemensamt något som värmer alla och lyser för alla. Ett lifsvärde finns som, i alltings växling står fast och orubbadt samt bevarar utan förminskning och nötning sin makt och skönhet: vår moders vård och kärlek

Några år tidigare (1908) hade mors dag firats för första gången i USA. Lärarinnan Anna Jarvis initiativ en gudstjänst med fokus på det fjärde budet och moderskärlek. Jarvis själv pyntade kyrkan och delade ut vita nejlikor till alla besökare. Dagen (10 maj) valdes eftersom det var Jarvis mammas dödsdag (eller rättare sagt den söndag som låg närmast hennes mammas dödsdag – 9 maj 1905).

1305975_91705028

Fotot taget av michaelaw

När firandet kom till Sverige ett decennium senare flyttades firandet några veckor framåt i tiden. Att det just är sista söndagen i maj som firas om mors dag i Sverige förklarar Tornbjer på följande sätt:

Kanske kan man se Mors dag som ett försök att lansera hemmet som motbild till arbetet och att dagen förläggs just till slutet av maj skulle kunna stärka den tesen. Argumenten för att Mors dag ska firas just i maj är annars att det är den vackraste månaden när blommorna är som fagrast och att detta ytterligare skulle bli en ära för modern

Således är det sista söndagen i maj som är mors dag i Sverige.

Skrivet av Mattias Axelsson (2016-05-20)

Källa: Tornbjer, Charlotte (1999) Den goda modern. Nationell gemenskap i texter kring Mors dag i Sverige 1919-1950. Arbetshäften ”Gemenskaper” nr 20 Florens/Berlin

3 tankar om “När är mors dag 2023?

  1. Min Mamma skulle vara 100 år om hon levt. Nu gör hon inte det. Men jag kan fira henne ändå.Tänker på henne varje dag. Det behöver inte vara Morsdag för det. Min dotter är själv Mamma, så jag får nog smaska i mig hela Operatårtan. Skrev inget om den på FB. För inte skahon behöva fara hit bara för det. Hon hade 17 årig bröllopsdag igår. Nöjer mig med en pling i luren.

    Min ena väninna kom förra året på Morsdag, men nu har hon en ny man i sitt liv. Så hon kommer inte.

    Min katt får strömmingstårta han gillar inte grädde, Dagens innekatter är inte vana vid det. Men han älskar att rota i soppåsar, kan ju finnas något ätbart. Stämmer han är hittekatt, jag är andra ägaren.

    Ha en mysig Mors Dag för det ska jag ha.

  2. Pingback: MORSDAG |

  3. Pingback: MORSDAG – The Paper Crafting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s