När avskaffades annandag pingst som röd dag?

Kort svar: Sista gången som annandag pingst var röd dag var år 2004.

Pingst firas femtio dagar efter påsk och är vid sidan av jul och påsk den viktigaste av de kristna högtiderna. Därför hade pingstdagen både annandag, tredjedag och fjärdedag pingst efter sig under många hundra år.

Tredje- och fjärdedag pingst avskaffades samtidigt som tredje- och fjärdedag jul respektive påsk – vid helgdagsreduktionen 1772. Annandag pingst hängde dock med länge som helgdag. Det var först 2004, då riksdagen fattade beslut om att nationaldagen skulle bli helgdag, som annandag pingst avskaffades som röd dag i Sverige.

Annandag pingst 2004


Annandag pingst år 2004 (sista året som det var röd dag)

Redan i början av 1990-talet började man utreda de ekonomiska konsekvenserna av en nationaldagen som helgdag och utredarna kom fram till att

det inte anses rimligt att i det då rådande ekonomiska läget införa ytterligare en helgdag utan att en befintlig helgdag togs bort eller flyttades. De helgdagar som skulle vara möjliga att avskaffa var enligt utredaren första maj, trettondedag jul, Kristi himmelsfärdsdag eller annandag pingst.

Den helgdag som ansågs vara minst olämplig att ta bort – både av sociala och ekonomiska skäl – var annandag pingst. Så från och med 2005 är nationaldagen röd dag istället för annandag pingst. Däremot är fortfarande annandag påsk och annandag jul röda dagar.

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-05-17)

Källa: Regeringens proposition 2004/05:23

4 tankar om “När avskaffades annandag pingst som röd dag?

 1. Gör annandag pingst till helgdag igen!

  I dag är det annandag pingst, som tidigare var en helgdag. Men sedan flera år är den borttagen som röd dag, vilket insändarskribenten tycker borde ändras på.

  TRADITION. Varför togs annandag pingst bort som helgdag? Fram till 1772 firades pingst rejält. Det var helg inte bara pingstafton, pingstdagen och annandag pingst, men även tredje- och fjärdedag pingst firades.

  2005 bestämdes att Sverige skulle fira nationaldagen som röd dag. För att inte förlora arbetsinkomster beslutades att en annan helgdag skulle strykas. Det stod mellan 1 maj och annandag pingst. Och 1 maj fick överleva.

  2004 presenterade förre EU-kommissionären Anita Gradin sin utredning i nationaldagsfrågan. Hennes förslag gjorde nationaldagen 6 juni till helgdag och tog bort annandag pingst. Sista gången annandag pingst var röd var 2004.

  Vi behöver annandag pingst
  Det är dags att införa annandag pingst i almanackan igen och flytta på dessa försiktiga politiker i Sverige som inte känner till sitt lands historia och ursprung.

  Det kristna arvet har byggt upp vårt land Sverige. Det bästa är att både annandag pingst och nationaldagen ska vara helgdagar. Föräldrar, barn, ungdomar och äldre behöver annandag pingst för att hämta kraft till vardagens alla bestyr.

  Många par gifter sig vid pingst, det har blivit en tradition i Sverige. Äktenskapet är till för man och kvinna, ett heligt förbund instiftat av Gud själv. Vi firar pingst för att Den Helige Ande föll över den första församlingen i Jerusalem och han är lika verksam i dag över hela vår värld. Läs: Apostlagärningarna kapitel 2 i Bibeln som är Guds ord. Vi behöver vända vårt land Sverige i rätt färdriktning igen.

  Jesus säger själv i Johannes 14:6: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn som givits åt människor genom vilket vi blir frälsta. (Apg 4:12)

  Ulrik Petersson

 2. Pingsthelgen gav folk en långhelg med vila från arbete och plikter. Nationaldagen kan infalla på vilken veckodag som helst vilket inte garanterar en långhelg som pingstens tre dagar alltid gjorde. Att få en sammanhängande vila är guld värt och pingsten är i en vacker tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s