Varför bytte menlösa barns dag namn till värnlösa barns dag?

Kort svar: I den svenska almanackan bytte ”menlösa barns dag” år 2000 namn till ”värnlösa barns dag” eftersom ”menlösa” ansågs ha en negativ klang.

Den 28 december eller fjärdedag jul var fram till ”den stora helgdöden” år 1772 helgdag i Sverige. Den 28 december har sedan åtminstone 400-talet också firats som en minnesdag för alla de gossebarn som Herodes, enligt en text i Bibeln, lät döda i samband med Jesus födelse.

När Herodes märkte att han hade blivit lurad av stjärntydarna blev han ursinnig, och han lät döda alla gossar i Betlehem och dess omnejd som var två år eller därunder;

Trots att händelsen förmodligen aldrig ägt rum sågs de döda barnen som de första martyrerna bland kristna under de första århundradena. Redan på 400-talet började deras dag firas i Rom och dagen för firandet är 28 december i katolska kyrkan, 29 december i ortodoxa kyrkan och 27 december i den syrianska kyrkan.

Värnlösa barns dag

I Sverige kallades den 28 december för ”menlösa barns dag”. År 2000 bytte dagen namn till ”värnlösa barns dag” eftersom man ansåg att ordet ”menlös” fått en alltför negativ klang. Så här skriver Språkrådet:

I äldre svenska betydde menlös snarast ’oskyldig’ (egentligen ’utan förmåga att kunna göra något’), ’utan skada eller fel’, och menlösa barn var barn som inte hade några synder på sitt samvete. I dag betyder menlös som bekant huvudsakligen ’intetsägande’, ’oförarglig’.

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-12-27)

Källa: Swahn, Jan-Öyvind (1993) Den svenska julboken Bra Böcker

Värnlösa barns dag” sprakradet.se (2013-10-13)

7 tankar om “Varför bytte menlösa barns dag namn till värnlösa barns dag?

  1. Varför ifrågasätter du att händelsen har ägt rum? Skulle inte bibeln vara en trovärdig källa? Vilka belägg har du för att händelsen inte har inträffat?

    • Eftersom ingen annan källa en Bibeln refererar händelsen är det rimligt att anta att den inte har inträffat.

      Att belägga att något INTE har inträffat går inte. Det är den som hävdar att något ägt rum som har bevisbördan

  2. jag fick lära mig i skolan på 50 talet att det heter medellösa barns dag och att den dagen skulle man ge fattiga barn överskottet från julen.

  3. Pingback: Onsdag: Dagen efter ett rejält 67-års kalas …

  4. Löjligt att ifrågasätta ett massmord. Historien är fullt av dem. Tror man på Bibeln tror man på detta. Tror man inte så, tja, upp till dig. Det mesta i antiken har enbart en källa. Det finns ingen källa för vilka dina förfäder var på 800-talet var. Alltså fanns det inga. Samma logik

Lämna en kommentar