När är fruntimmersveckan 2023?

Kort svar: Fruntimmersveckan är de sex (eller sju) dagar som är mellan 19 juli och 24 (eller 25) juli. 

Vad gäller dagar som är kopplade till väderfenomen torde nog fruntimmersveckan och dess koppling till regn vara några av de mest välkända, kanske i konkurrens med ”Anders braskar, julen slaskar”.

Fruntimmersveckan 1925

Begreppet fruntimmersvecka kommer av att 19-24 juli är sex dagar i rad med bara kvinnonamn (Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina). Ibland brukar Fredrik och ibland Jakob (25 juli) räknas in i fruntimmersveckan för att de ska bli en hel vecka på sju dagar. Veckan har kommit att förknippas med regnväder. Så här skriver Ebbe Schön:

Men under fruntimmersveckan /../ blev det förstås lätt alldeles för mycket skvalande. Med sex kvinnonamn på rad kunde det knappast bli annat än regn, sa man.

Det var först år 1827 som samtliga dagar 19-24 juli fick kvinnonamn i och med att Emma fick namnsdag 23 juli. I skrift finns begreppet ”fruntimmersvecka” belagt sedan åtminstone 1840-talet. Troligt är att de introducerades någon gång under 1800-talet. Det finns alltså inte med i Bondepraktikan vilket många hävdar.

Dock fanns det sedan längre tid tillbaka minnesregler om regn kopplade till dagar under själva veckan. Så här skriver Sigfrid Svensson:

Särskilt en av dessa dagar har rykte om sig att komma med regn, nämligen Margareta, 20 juli. Från t.ex. Dalarna sägs, att Margareta gråter gärna.

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-07-10, uppdaterat 2018-01-04)

Källor: 

SAOB, uppslagsord ”Fruntimmersveckan”

Schön, Ebbe (1996) Folktrons år Prisma

Svensson, Sigfrid (1945) Bondens år. Stockholm:LT Förlag

En tanke på “När är fruntimmersveckan 2023?

  1. Pingback: Fruntimmersveckan - MyHeritage.se - Svensk blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s