Vad är surströmming?

Kort svar: Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning och därmed får en mycket karaktäristisk smak. Surströmming äts enligt traditionen i slutet av augusti.

Tillsammans med kräftorna och möjligen sill och potatis är förmodligen surströmmingen den maträtt som är mest ”typiskt svensk”. Surströmming är känt i Sverige sedan åtminstone 1700-talet, förmodligen har det ätits betydligt längre tillbaka i tiden. Förr var surströmming något av basföda för stora delar av den svenska allmogen. Men vad är egentligen surströmming?

Om vi börjar med själva strömmingen så är det sill som fångats i Östersjön, norr om Kalmar. Sill och strömming är alltså samma art (Clupea harengus), även om skillnader finns i utseende. På 1500-talet utgick ett påbud från kungen om att ”sill som fångats öster om en linje mellan Kalmar och den polska kusten kallas för strömming”.

Förr, när det inte fanns kylskåp eller frys, var folk tvungna att använda olika metoder för att konservera maten. En metod som är känd mycket långt tillbaka i tiden är jäsning och det är precis den metod som används när surströmming tillverkas. Att jäsa strömmingen under sommaren var alltså ett sätt att bevara den under hösten och vintern.

För att göra surströmming behövs för det första strömming. Den strömming som används för att göra surströmming är mager strömming som leker under senvåren. Den fångas när det är lekmogna och saltas in i tunnor. Tunnorna förvaras i rumstemperatur i knappat en månad innan de läggs på burkar. Detta brukar ske i augusti.

Fram till 1989 reglerades surströmmingspremiären i Livsmedelslagen. Surströmming fick börja säljas tidigast den tredje torsdagen i augusti. Anledningen var att Livsmedelsverket ville undvika försäljning av dåligt jäst och omogen fisk. Numer finns inga regler för surströmmingspremiären, men många tillverkare och handlare håller fortfarande på traditionen att inte sälja surströmming före den tredje torsdagen i augusti.

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-07-10)

Källor: ”Surströmming – säker mat” – Livsmedelsverket (2013-02-21)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s