Vilka dagar är röda dagar i Sverige 2023?

Kort svar: De dagar som är helgdagar i Sverige är alla söndagar (ex. påskdagen och pingstdagen) nyårsdagen, trettondedag jul, långfredagen, annandag påsk, första maj, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen, alla helgons dag, juldagen och annandag jul.

Förutom söndagar och de helgdagar som infaller på en söndag (alltså påskdagen och pingstdagen) är elva dagar i Sverige allmänna helgdagar. Från början var syftet med helgdagar att folk skulle vara lediga ifrån sitt arbete för att kunna fira gudstjänst i kyrkan, numer är det snarare den arbetsfria delen som är väsentlig.

Genom historien har det varierat vilka dagar som har räknats som arbetsfria. Gemensamt för de flesta helgdagarna har varit en koppling till kristendomen (t.ex. de två i december), det var först under 1900-talet som Sverige fick sin första sekulära helgdag (första maj). Där går det att jämföra med USA vars federala helgdagar har motsatt förhållande, alla utom en är sekulära.

Dagar har försvunnit och andra har lagts till, men år 2022 är följande datum plus alla söndagar, alltså även påskdagen 17 april och pingstdagen juni) helgdag i Sverige

Skrivet av Mattias Axelsson (uppdaterat 2022-01-12)

2 tankar om “Vilka dagar är röda dagar i Sverige 2023?

  1. Alla helgon dag är ju enligt din egen artikel (länkad) ”en lördag mellan 31 okt och 6 nov”, alltså 5 november år 2016 och inte 31 oktober. Intressant också att detta inlägget kommer från framtiden (”skrivet 2016-12-26”) ;)
    Så vitt jag förstår är 2016-10-31 INTE en röd dag, även om det vore önskvärt :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s