Hur länga har Krist himmelsfärdsdag kallats ”Kristi flygare”?

Kort svar: Kristi himmelsfärdsdag har kallats ”Kristi flygare” sedan åtminstone sent 1800-tal.

En humoristisk benämning på Kristi himmelsfärdsdagen är ”Kristi flygare”. Det som åsyftas är att Jesus Kristus ska ha flugit upp till himlen i samband med sin himmelsfärd, fyrtio dagar efter påsk.

Kristi himmelsfärd

Man skulle kunna tänka sig att ett uttryck som ”Kristi flygare” är relativt nytt, men om man söker i KB:s tidningsdatabas hittar man faktiskt det första belägget redan 1891 i tidningen Proletären (en tidning för Östergötlands arbetareparti som gavs ut veckovis under en kort period under slutet av 1800-talet). Så här skriver signaturen Larskvist:

Det är ju idag ”kristi flygare-dagen” och på den grund får jag väl lof /../ att tro dagens evangelia den där berättar om en person, som var så lätt på foten, att han tog sig satts, och i ett nu flög eller studsade upp genom molnen och in i himlen

Om man ska utgår från belägg i tidningarna så blir uttrycket ”kristi flygare” inte vedertaget förrän nästan hundra år efter den citerade texten. Det finns enstaka belägg fram till 1990-talet men det är först då som det blir en större frekvens i antalet artiklar där ”Kristi flygare” används.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2024-05-07

Källor:

Proletären 1891-05-08

Sökning på ”Kristi flygare” kb.se

Lämna en kommentar