Varför firar Norge nationaldag 17 maj?

Kort svar: Att 17 maj är nationaldag i Norge beror på att kung Kristian VIII skrev under grundlagen detta datum 1814 vilket inledde en kort period av självständighet (innan unionen med Sverige i augusti).

Till skillnad från Sveriges nationaldag (6 juni) firas den norska nationaldagen – 17 maj – i stor utsträckning. Att norrmännen har valt den 17 maj som nationaldag har (på samma sätt som den danska och delvis den svenska) med grundlagen att göra.

Norge har under lång tid historiskt varit i union med något av grannländerna (främst Danmark). Från slutet av 1300-talet ingick Norge i Kalmarunionen med Sverige och Danmark och från år 1536 i realunion bara med Danmark.

Det var inte förrän i maj 1814 som Norge blev självständigt. Den 17 maj 1814 undertecknade den danske prinsen Christian Frederik den grundlag som antagits av riksförsamlingen på Eidsvoll och blev därmed kung Kristian VIII av Norge. I maj inleddes därmed en kort period av självständighet som varade till augusti samma år då Norge tvingades in i en ny union (nu med Sverige). Den unionen varade till år 1905 då unionen bröts och Norge på nytt blev självständigt.

Flaggborg_17mai

De första åren efter 1814 firades dagen inte i någons större utsträckning. Det var först vid tioårsjubileet 1824 som det blev några officiella festligheter i bl.a. Oslo och Trondheim. Och år 1836 firades dagen av norska Stortinget och 17 maj blev därmed officiell nationaldag i Norge.

Skrivet av Mattias Axelsson

Källor: Swahn, Jan-Öjvind (2000) Folk i fest – traditioner i Norden Höganäs: Globograf

200 år sedan Norge fick smak på friheten” svd.se 2014-05-17

2 tankar om “Varför firar Norge nationaldag 17 maj?

  1. Pingback: Sveriges dag! - Träningsmode | Träningsmode

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s