Kort svar: Att midsommarafton alltid skulle inträffa på en fredag beslutades av riksdagen 1952 och den första midsommarafton som berördes var midsommarafton 1953.
Midsommar (till skillnad från midvinter) infaller i anslutning till solståndet – alltså när det är som ljusast på året. Vi kan med stor säkerhet anta att detta på olika sätt har firats långt tillbaka i tiden om än inte på samma sätt som vi firar idag (med midsommarstång , snaps och sill).
Eftersom kyrkan haft ett avgörande inflytande på kalenderns dagar är ”den riktiga midsommardagen” den 24 juli. Det var på det datumet man valde att lägga firandet av Johannes döparens födelse. Johannes döparen föddes enligt Bibeln sex månader före Jesus. Därför firas hans dag 24 juni (sex månader före 25 december). Att det är 24 juni och inte 25 beror på den romerska kalendern.
Under hundratals år var det 24 juni, oavsett veckodag, som var midsommardagen (en röd dag). På grund av industrialiseringen och urbaniseringen i början av 1900-talet väcktes delvis i Sverige nya behov av ledighet och helgdagar. Normalarbetsveckan var fram till sextiotalet att man arbetade även på lördagar (ofta halvdag). Dessutom fanns det ett överskott på lediga dagar under våren gentemot hösten.
Onsdagen den 13 februari 1952 röstade riksdagen därför igenom en lag som ändrade på tre av årets helgdagar – jungfru Marie bebådelsedag, alla helgons dag och midsommardagen. Midsommardagen flyttades från 24 juni till lördagen som infaller mellan 20 och 26 juni.

Avsikten med reformen beskrevs i SvD 18 januari 1951:
Man avser med dessa ändringar att få en jämnare och lämpligare fördelning under året av helgdagarna samt minska den splittring av arbetsveckorna, som vissa av de fristående helgdagarna nu medför.
Fredagen den 19 juni 1953 inföll alltså midsommarafton för första gången på ett annat datum än 23 juni och midsommardagen dagen efter (lördag 20 juni) var första midsommardagen på ett annat datum än 24 juni.
Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-01-16
Källa: Bringéus, Nils-Arvid (1999) Årets festdagar Carlssons Bokförlag:Stockholm (s. 162-163),
Hej ! Jag tycker det är väldigt tråkigt att vi firar midsommar på fel dag . Det är ju inte den kortaste natten då- all magi kring denna natt är bara på låtsas. Vi skulle ju hellre kunna flytta på julafton då man ändå är rätt säker på att Jesus inte föddes den 24 december han var ju född i fiskarnas stjärntecken.. om det nu är av ekonomiska skälsom man vill ha en helg dag på en fredag..
En tanke angående när ändringen skedde, det kan inte stämma med 1953.
Jag kommer ihåg vilken uppståndelse det var när ändringen kom och jag är född 1962. Jag minns inte hur man sade nu, men precis som med påsken räknades det ut med solen och månen när midsommardagen var. Johannesdöpares dag var dock den 24:e juni..
Det bestämdes att midsommar skulle flyttas till en helg, i stället för den dag som det egentligen skulle vara, eftersom det blev en ekonomisk fråga för företagen, då det kunde bli midsommarafton en torsdag och midsommardagen en fredag och Johannesdöpares dag på måndagen. Det blev helt enkelt för många lediga dagar.
Skulle tro att ändringen kom i början på 70-talet.. Eventuellt ännu senare.. Eftersom jag minns den.. Vi pratade mkt om detta inom familjen.. Minns jag. Om ändringen var redan 1953 borde det inte varit så stort väsen omkring detta, som det var.
Det märkliga beslutet att ändra tidpunkt för Midsommarsolståndet, som firades under lång lång tid(ett bröllop mellan växtligheten o vilan) gjordes av kapitalstarka personer, som då hade mist lite av sin inkomst, arbetarna var ju lediga..
Jag tycker att vi ska hedra o fira den riktiga långa dagen.
Idag kl 11.13 (har jag hört) den 21/6-22.
Grattis till er som inte låter er luras.
Midsommarhälsningar
Annika