När är sommarsolståndet 2022?

Kort svar: Sommarsolståndet 2022 infaller måndag 21 juni kl. 11:13 (svensk tid).

Firandet av midsommar i Sverige hänger direkt samman med att nätterna är som ljusast just då. Numer finns dock ingen direkt koppling mellan själva midsommarafton (i Sverige alltid på en fredag) och sommarsolståndet (när solen som står som högst).

Från jorden ser det ut som om solen rör sig över himlavalvet – från öster till väster och vid middagstid står den rakt i söder. Under ett år rör sig solen också vertikalt i förhållande till  himmelsekvatorn (en tänkt storcirkel på himlavalvet som utgår ifrån jordens ekvator. Vid vintersolståndet (runt 21 december) står solen som lägst (S. 23) och tvärtom vid sommarsolståndet.

kara_image6

Sommarsolståndet är alltså inte en dag utan en specifik tidpunkt då solen är som högst i sin bana i förhållande till himmelsekvatorn.

Källa: Naval Oceanography Portal

Skrivet av: Mattias Axelsson (2015-06-20)

6 tankar om “När är sommarsolståndet 2022?

  1. Man kan väl inte riktigt säga att sommarsolståndet är den tidpunkt då solen står som högst på himlen. Solen kommer ju defintivt stå högre klockan 12.00 den 21 juni än vad den står 06.04 samma dag. Snarare är det väl solens bana eller dylikt som är som högst.

  2. Pingback: Sommarsolstånd 2021 Logga In ❤️ {2023} – Sweden Logga In

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s