Kort svar: Mårten har egentligen namnsdag den 11 november, men traditionen med att äta gås är förknippad med Mårtensafton den 10 november.
Mårten har i svenska almanackor namnsdag den 11 november. Namnet på dagen syftar på helgonet Martin av Tours som begravdes just detta datum år 397. Martin har dock namnsdag dagen innan (10 november) och då är det Martin Luthers födelsedag som åsyftas. Fram till 1900-talet stod det ”Mårten Luther” den 10 november och ”Mårten biskop” den 11 november.

Almanacka från 1881.
Den tradition som starkast förknippas med dessa dagar är att äta gås tillsammans med svartsoppa och äppelkaka/spettekaka (en tradition som från början inte är skånsk, men som på 1800-talet kom att förknippas med vårt sydligaste landskap).

Dock är det inte inte på själva Mårtensdagen som gåsätandet förekommer, utan på Mårtensafton (10 november). Vilken eller vilka dagar som egentligen är ”Mårten” kan variera. Ibland åsyftas 10 november och ibland 11 november och ibland bägge. Saob ger som exempel:
Han kommer hem till mårten. Skolan har lov över mårten. Fira mårten.
Skrivet av Mattias Axelsson (2013-10-20, uppdaterad 2021-01-06)
Källa: Björnberg, Birgitta (1968) Mårten Gleerups förlag
Saob – uppslagsord: Mårten.
PS. Det heter alltså mårtensgås eller helt enkelt Mårten. Dock inte ”Mårten Gås”, vilket är en felaktig benämning på högtiden.
Tack för svaret !!!!