Hur länge har kladdkakans dag funnits i Sverige?

Kort svar: Kladdkakans dag introducerades via sociala medier till den 7 november 2007.

Under 2010-talet exploderade antalet temadagar i allmänhet och temadagar knutna till bakverk i synnerhet. Rulltårtans dag (9 augusti) kom 2012, kardemummabullens dag (15 maj) kom 2015, fössta tossdan i mass då man äter marsipantårta kom 2010. De flesta av dessa temadagar har på olika sätt skapats på sociala medier.

Ett bakverk som funnits i Sverige sedan åtminstone 1970-talet är kladdkakan. Under 00-talet skapades flera grupper på Facebook som ville ha en ”kladdkakans dag”. Det rådde delade meningar om vilket datum man skulle välja. Men till år 2007 tog någon initiativet och valde den 7 oktober.

Inlägg i gruppen Kladdkakans dag 17 oktober 2007.

Det tidigaste belägget för att kladdkakans dag förlagts till 7 oktober är från Wikipedias artikel om Temadagar från 17 oktober 2007. Och under oktober/november 2007 är det febril aktivitet på olika nätsidor för att lansera 7 november som kladdkakans dag.

Efter 2007 blir det ganska snabbt fastlagt att det är 7 oktober som är kladdkakans dag.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-11-07

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s