När började kardemummabullens dag (15 maj) firas?

Kort svar: Kardemummabullens dag (15 maj) skapades 2015 av en privatperson på Facebook.

Kanelbullens dag 4 oktober var ett resultat av en kampanj från Hembakningsrådet, chokladbollens dag 11 maj var en konsekvens av en tråd på Flashback, mandelkubbens dag startades i en Facebook-grupp och fössta tossdan i mass skapades som ett skämt också på Facebook.

Många olika bakverk har de senaste åren fått sina egna dagar i kalendern – så även kardemummabullen. En kardemummabulle får sin särart dels genom formen och dels genom kryddningen.

Kardemummabullens dag initierades 2015 som en Facebook-sida. Det var den 22 januari som en anonym användare skrev: ”Jag har den stora glädjen att meddela att det nu instiftats en Kardemummabullens dag (kanelbullar i all ära, men nog är systerbullen Kardemumma värd en egen dag den också!)”

Att de valde just 15 maj beror på att det var födelsedag för en av initiativtagarnas mamma. En dryg vecka senare, i februari 2015, så togs kardemummabullens dag upp på sidan temadagar.se och därmed kunde den få större spridning. Redan samma år så uppmärksammas dagen i en notis i Dagens Nyheter.

Kardemummabullens dag 15 maj har inte alls fått samma genomslag som kanelbullens dag 4 oktober. Gör man en sökning på Google får den senare c.a. 321.000 sökträffar medan den förra bara får 4.920 träffar.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-05-14

3 tankar om “När började kardemummabullens dag (15 maj) firas?

  1. Kul att hitta detta. Det var jag och en god vän, Marie Berggren (som heter Frode i efternamn idag) som diskuterade detta. Jag har aldrig gillat kanelbullar, jag växte upp med mammas kardemummabullar. ”Varför har kanelbullen en egen dag men inte andra bullar” undrade jag. Marie tyckte att vi måste ändra på detta så vi beslöt att instifta en Kardemummabullens dag! Marie föreslog datumet, men jag trodde ju aldrig att det skulle bli som det blev, att tidningar skulle uppmärksamma Kardemummabullens dag! Men det är verkligen jättekul!!

  2. Pingback: Fössta Tossdan i mass | Sten T Neckö

  3. Pingback: Fössta Tossdan i mass | Sten T Neckö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s