Varför är kanelbullens dag den 4 oktober?

Kort svar: När Hembakningsrådet och Kaeth Gardestedt 1999 införde kanelbullens dag valde de 4 oktober eftersom det skulle vara ett datum som inte krockade med någon annan mathögtid.

Varje år de senaste tio åren har märks det en ökad försäljning hos konditorierna kring den 4 oktober. Trots att kanelbullar funnits i Sverige sedan åtminstone 1920-talet är kanelbullens dag betydligt yngre, men äldre än kardemummabullens dag.

Kanelbullens dag har funnits i Sverige sedan 1999. Att vi uppmärksammar kanelbullens dag överhuvudtaget beror på att Hembakningsrådet och 1999 fyllde femtio år och då ville man fira jubileet på något roligt sätt.

Kaeth Gardestedt, projektansvarig för Hembakningsrådet, fick uppdraget att komma på en idé och hon lanserade Kanelbullens dag. Hon säger själv:

– Jag ville att Hembakningsrådet skulle lanseras över hela Sverige, och hur gör man det? Jo, med ett bakverk! Och vad är det svenskaste av alla bakverk? Jo, kanelbullen!

Det stora uppsvinget för Kanelbullens dag kom, enligt Björn Hellman (vd för Sveriges Bagare & Konditorer), först 2004 då en organisationen genomförde ett stort antal aktiviteter för att uppmärksamma dagen.

Kanelbullar

Men varför blev det just 4 oktober av alla de 365 dagar som fanns att välja på?

Kaeth Gardestedt förklarar valet av datum så här (i en intervju med bloggen):

Därför föreslog jag den 4 oktober – Hembakningsrådet hade startat på hösten. Dagen skulle inte kollidera med surströmming, kräftor, äppelfestivaler och annat som finns på hösten. 1999 var den 4 oktober Internationella barndagen. Det tyckte jag var en lämplig dag eftersom min tanke med Kanelbullens Dag var att det skulle vara en omtankens dag.

Ur det perspektivet är oktober månad den absolut bästa månaden då de flesta andra månader redan är upptagna av ex semlor (februari), påskmat (mars/april), sill, potatis och jordgubbar (juni), kräftor och surströmming (augusti/september), gås (november), lussekatter och julmat (december).

Dessutom är det förmodligen betydligt lättare att klämma in en ny tradition på den högtidsfattiga hösten jämfört med vintern (med lucia, jul, nyår, tjugonde knut etc.) eller våren (våffeldagen, påsk, valborg, första maj etc.).

Skrivet av Mattias Axelsson (2009-10-03)

Källor: Alla dessa dagar” – Dagens Nyheter

E-postIntervju med Kaeth Gardestedt 2009.

Läs även andra bloggare om , , , , .

2 tankar om “Varför är kanelbullens dag den 4 oktober?

  1. Fel i första raden, det skall vara 1999, inte 1989.
    Helt fel och oetiskt av Bageriförbundet att påstå att deras aktiviteter bidragit till att dagen blivit känd. De togs bokstavligen på sängen och var inte aktiva förrän Dagen fått rejält genomslag.
    Numera profiterar de givetvis på Kanelbullens Dag och har en otrolig försäljning av kanelbullar den 4 oktober.
    Jag har inget emot att bagare och konditorer säljer goda bullar. Det vore trevligt om de ”tackade” för initiativet genom att gå med i Kanelbulle Akademien och bidra med en slant per såld kanelbulle den 4 oktober, vilka pengar oavkortat skall gå vidare till behövande.
    Kaeth Gardestedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s