När är halloween 2009?

Kort svar: I USA firas halloween alltid 31 oktober.År 2009 är 31 oktober dock alla helgons dag i Sverige så det är även möjligt att fira svensk halloween kvällen före alla helgons dag (alltså 30 oktober).

Förvirringen är ofta stor kring vilken dag vi ska fira halloween i Sverige. Problemet ligger i att vi i Sverige anammat en amerikansk tradition och överfört den till svenska förhållanden, men att den då krockar med en äldre tradition – alla helgons dag.

Halloween i USA firas alltid den31 oktober eftersom halloween är en kortform av all hallows eve (alla helgons afton) – alltså aftonen före alla helgons dag. I Sverige var alla helgons dag fram till 1772 också alltid 1 november och var då en röd dag. Därefter flyttades alla helgons dag till den första söndagen i november medan 1 november istället kallades för allhelgonadagen.

År 1953 blev alla helgons dag återigen en röd dag och det bestämdes att den skulle vara lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november (lördagar var fortfarande arbetsdagar när beslutet togs 1953). Den 1 november fortsatte kallas för allhelgonadagen.

Halloweenpumpa

Eftersom vi alltså numer högtidlighåller allhelgona på en lördag oavsett datum skulle vi kunna fira vår alla helgons afton (alltså halloween) fredagen före alla helgons dag. Annars är risken att – som i år 2009 – att halloween och alla helgons dag krockar.

Vi kan alltså välja huruvida vi vill fira halloween den 31 oktober (som i USA) eller fredagen före alla helgons dag (vilket i år – 2009) är 30 oktober.

Andra bloggar om: , , , ,

13 tankar om “När är halloween 2009?

 1. Tack för informationen, bra att veta. :)

  Förresten, den här artikeln kommer upp som första sökresultatet för svenskar när de söker på ”Halloween 2009”.

 2. vad bra att veta jag har alltid undrat .folk har pratat om det och jag har undrat vad det var dem pratade om . allahelgon och halloween krockar i år det tyckte jag lät så konstigt att jag tillochmed startade datorn för att veta///Hanna- helgon

 3. Jag tycker det inte finns anledning att ta in en tradition som Halloween när den anspelar på bus, våld mm. Alla svarta dräkter blodiga händer osv. vi har nog av sånt i samhället ändå, läs bara en dagstidning så har vi nog av detta.
  Kommer just från en landsortskyrka i södra norrland där jag och min familj deltagit i en minnesgudstjänst för årets avlidna, vi hade där flera vänner som gått ur tiden. Det var en fin stund för minnen och eftertanke. Om än vår traditionen med ljuständning på gravar och en minnesstund inte är väldigt gammal så anser jag att det är något fint som vi måste slå vakt om. Halloween platsar inte hos oss, nej stoppa allt som är av negativ klang och som dessutom anspelar på våld!!

  Tage

 4. Halloween är ursprungligen från Irland och delar av skottland, under irlands svälteperiod togs traditionen med till usa där den blev en stor Hit.
  Alla Helgons Afton är en kristen tradition där man ska minnas och på önskad vis hylla de helgon som inte fick plats i kalendern. Då har alltså inte alla helgons afton något som helst med att klä ut sig till skelett eller häxor att göra alls och blir då en mer eller mindre förolämpning mot vissa kristna grupper av individer. inte mig, men jag har sett hur det påverkat folk.
  Alla helgonas aftons datum har bytts genom åren, senaste bestämda är första helgen i November. Halloween är ett exakt datum som, vare sig onsdag eller lördag, firas den dagen den är. Grundad på folks arbetsdagar o.l firar klubbar och barer det på helgen som faller närmast och namner evengemanget för halloween medvetna om skillnaden mellan halloween och alla helgona.

  Som född på Halloween har jag läst en god del historia om detta, forskat och frågat forskare. Wikipedias resultat är med giltliga källor korrekt, kolla med dom.

  MvH, cicci =)

 5. Om jag får tillägga så är alla helgonas afton kyrkans skapelse att försöka få bort den ursprungliga halloween, därför så lika namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s