Kort svar: Tredjedag pingst avskaffades som helgdag i samband med helgdagsreduktionen 1772.
Pingstdagen infaller femtio dagar efter påsk och är tillsammans med jul och påsk den viktigaste kristna högtiden. Pingst firas till minne av den helige Ande visade sig för Jesus lärjungar. Fram till 1772 räknades helgen som så viktig att den även inkluderar annandag, tredjedag och fjärdedag (precis som jul och påsk hade).

I sin bok om majgrevefesten skriver Gullan Gerward:
Pingstdagen och annandag pingst var gudstjänsterna välbesökta, men tredjedag pingst uteblev många. Den dagen var lämplig för världsliga festaktiviteter.
Under medeltiden var närmare än tredjedel av årets dagar helgdagar vilket man från reformationen och framåt försökte avskaffa eftersom detta kostade staten pengar:
Motiveringen till indragningen av dagarna var att antalet helgdagar ansågs vara alltför stort och att gudstjänsten de indragna dagarna var dåligt besökta då folk ägnade tiden till annat. Men mängden av dagar ansågs också leda till ekonomiskt produktionsbortfall, då arbete på söndagar och helgdagar var förbjudet.
Den stora helgdagsreduktionen 1772 var beslutet att avskaffa en rad dagar som helgdagar – däribland tredjedag och fjärdedag pingst (och dito för jul och påsk) – i en reform som kommit att kallas ”den stora helgdagsdöden”.
Annandag pingst förblev dock helgdag fram till 2005.
Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2016-03-29)
Gerward, Gullan (1996) Majgrevefesten: en kulturhistorisk analys. Stockholm: Carlssons Bokförlag
Malmstedt, Göran (1994) Helgdagsreduktionen. Övergången från ett medeltida till ett modernt år i Sverige 1500-1800 Avhandling vid Historiska institutionen vid Göteborgs universitet.
.