Varför är chokladbollens dag 11 maj?

Obs! Texten innehåller citat där n-ordet används. Jag har valt att använda orden så som de används i citaten.

Kort svar: Från början (år 2009) lanserades 11 maj på forumet Flashback som ”negerbollens dag” men bara något år senare blev det istället chokladbollens dag.

En av de populäraste typerna av temadagar i Sverige är temadagar kopplade till olika typer av bakverk. Det finns dagar med hundraåriga traditioner som t.ex. semlor på fettisdagen och våfflor på våffeldagen och det finns dagar som är betydligt yngre som t.ex. kanelbullens dag 4 oktober eller för den delen kardemummabullens dag 15 maj.

En dag som funnits i c.a. tio år är ”chokladbollens dag” den 11 maj. Att chokladbollen uppmärksammans just 11 maj går tillbaka till en diskussion som var het för några år sedan – nämligen om man skulle säga chokladboll eller ”negerboll”

På forumet Flashback lanserades, i en tråd som blir oerhört rasistisk, år 2009 idén att 11 maj ska bli ”negerbollens dag”. Varför just 11 maj finns det ingen förklaring till.

Till 2010 hade några användare lyckats få ihop sidan negerbollensdag.se som inte finns längre.

Eftersom debatten under tidigt 2010-tal lutade åt att det nog ändå var rimligare att säga ”chokladboll” än ”negerboll” så började folk istället att uppmärksamma chokladbollens dag 11 maj åren efter lanseringen på Flashback.

Runt 2014/2015 fick dagen sitt stora genomslag med åtskilliga artiklar i flera olika tidingar.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-05-11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s