Vilket bakverk äter man på ”fössta tossdan i mass”?

Kort svar: Det bakverk som förknippas med ”fössta tossdan i mass” är marsipantårta (eller massipantååta som man säger i Småland).

Olika typer av mat kan på olika sätt förknippas med speciella dagar – vissa är gamla traditioner (som semla på fettisdagen) medan andra är betydligt yngre (som kanelbullens dag eller stora pizzadagen).

En dag som börjat uppmärksammas under de senaste åren är den första torsdagen i mars eller ”fössta tossdan i mass” som den mer populärt kallas. ”Fössta tossdan i mass” beskrivs så här på facebook-sida:

Fössta Tossdan i Mass firas tack vare en ur dialektsynpunkt sällsynt lämplig kombination av ord innehållande det kontroversiella ljudet ”rs”.

Högtiden skapades först 2010 och det var en privatperson som drog igång sidan. Under de första åren som sidan fanns var det inte självklart hur dagen skulle firas och det vara bara enstaka personer som uppmärksammade den överhuvudtaget.

16998990_10155072715398249_3243245525135383661_n
Bild från Facebook-sidan

Första gången som någon form av bakverk fanns på sidan var 1 mars 2012 då en marsipantårta med texten ”Fössta tossdan i mass” visades. Även året därpå så diskuterades det på Facebook hur dagens skulle uppmärksammas och en person föreslog: ”isstebannspyttipanna mä röbetter”.

Det första belägget på nätet utanför Facebook-sidan att någon skriver att hen ska äta ”massipantåta” är från 7 mars 2013. Året därefter (2014) skriver både Jnytt och Språktidningen om ”massipantåta” och sedan har det i princip exploderat med texter om ”fössta tossdan i mass” och massipantåta i de flesta småländska tidningar.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-01-04)

Källor: Facebook-sidan ”Fössta tossdan i mass”

”Fössta tossdan i mass” – högtid som få känner till” SVT Småland 2016 (2016-03-03)

Därför firar vi Fössta tossdan i mass” ETC Jönköping (2017-02-24)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s