Hur länge har ordet ”jultomte” använts i Sverige?

Kort svar: Ordet ”jultomte” finns belagt på svenska sedan åtminstone 1862.

Tomtar har förekommit i den svenska folktron långt tillbaka i tiden. Gårdstomten hade som uppgift var att ”sörja för folkets trevnad och väl­gång” på gården och det är om en sådan tomte som Viktor Rydbergs dikt handlar. Sin anknytning till julfirandet får tomten först under andra halvan av 1800-talet och det är då som jultomten successivt tar över rollen som julklappsutdelare i de svenska hemmen.’

Enligt SAOB finns ordet ”jultomte” sedan 1862 i svenskan. Ett exempel på ordet ”jultomte” just från detta år är en text i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-11-01

Källa: jultomte” i SAOB

2 tankar om “Hur länge har ordet ”jultomte” använts i Sverige?

  1. Kommentar till jultomte.
    Innan fanns julbocken. Kyrkan i Sverige , då inklusive nuvarande Finland, förbjöd bocken. Det gick igenom i stora delar av Sverige, men man kringgick förbudet och började i stället kalla julbocken för tomten. Tomtar fanns överallt, många var snälla gårdtomtar, så det hade kyrkan inte lika mycket emot. I det som var Finland förblev däremot julbocken kvar, på många håll än i dag, men bockansiktet av halm försvann och ersattes av julgubbsmask. Och så småningom har julbocksbenämningen också ändrats till julgubben i Finland. På finska heter han fortsättningsvis joulupukki= julbock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s