När är det midsommar 2023?

Kort svar: Midsommarafton är den fredag som infaller under tiden den 19 – 25 juni och midsommardagen lördagen därefter. Alltså är midsommarafton 2023 den 23 juni och midsommardagen 2023 den 24 juni.

Midsommar är ett ord som likt midvinter är fyllt med associationer – ljusa nätter, grönska och mystik i luften – och något som firats länge i Sverige. Men när infaller egentligen midsommar? Svaret är att det beror på vad vi menar med midsommar.

Att vi alls firar midsommar beror såklart på att sommarsolståndet infaller runt den 21 juni. Sommarsolståndet är den tidpunkt då solen står som högst på norra halvklotet och när det infaller varierar från år till år – dock är det alltid 20 eller 21 juni (svensk tid).

800px-Midsommar_Pershyttan.JPG

Själva midsommardagen är inte längre direkt knuten till sommarsolståndet. I de flesta länder (så även Sverige till och med 1952) firas midsommardagen – ofta benämnd som Johannes döparens dag – den 24 juni. Att man firar just den 24 juni är för att det i Bibeln finns några textrader som indikerar att Johannes döparen föddes ett halvår före Jesus (vars födelsedag ju firas 25 december).

Men i Sverige är midsommardagen inte 24 juni utan istället till den lördag som infaller 20-26 juni. Att man tog det beslutet förklaras så här:

För att bättre passa in i arbetsveckan, bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2017-06-21, uppdaterat 2023-02-16)

2 tankar om “När är det midsommar 2023?

  1. Planerade en gång att fira tre midsomrar. Det var för knappt 30 år sedan.Först i Finland med ungdomsdans och midsommarstång och brasa och sedan i Sverige med dans runt midsommarstången och sedan i Danmark. Det lyckades inte i Sverige. I SKÅNE var det ingen som visste när midsommarn var av dem jag råkade på, eller var den firades. I Danmark var det Hanseaften, med samling runt brasan och Hanse som brann, sen högtidliga sånger. Det var inte så lyckat, mer tråkigt faktiskt.

  2. Pingback: Midsommarafton, lekar, sill och potatis - Minette Tigerfalk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s