Kort svar: Frödinge mejeri som instiftade ostkakans dag 1996 valde den 14 november som datum eftersom det är Emils namnsdag.
Under det senaste årtiondet har fler och fler dagar fått olika teman, gärna kopplade till mat – kardemummabullens dag (15 maj), chokladbollens dag (11 maj) eller kebabens dag (5 maj). Dessa dagar är ibland påhittade av matföretag, men oftast av privatpersoner. En dag som definitivt är påhittad av ett matföretag är ostkakans dag den 14 november.
Ostkakor är kända i Sverige sedan 1500-talet och det äldsta belägget kommer från biskop Brasks anteckningar. Företaget Frödinge mejerier började tillverka ostkaka industriellt i slutet av 1950-talet och det var också de som tog initiativet till ostkakans dag 1996.
Svenska Dagbladet rapporterade den 4 november 1996 att ”ostkakans dag lanseras” och skriver vidare:
Frödinge mejeri satsat hårt på att lansera ostkakan i skolor. /../ Den 14 november kommer det att serveras ostkaka på många skolor och dagis, berättar Frödinge i tidningsannonser i helgen-
På frågan varför man valt just 14 november som datum svarar Frödinge att det beror på att ”Emil” har namnsdag då. Den Emil som åsyftas är givetvis den småländske Emil i Lönneberga. Astrid Lindgren skriver i boken Än lever Emil I Lönneberga från 1970 om ett husförhör som infaller just den 14 november. Kapitlet avslutas med:
”Allting har sin tid”, sa Emils mamma då så förståndigt. ”Katekesen har sin tid och ostkaka har sin tid!”
Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-11-14
Källa: