Vilket år sändes Aristocats första gången på julafton?

Kort svar: Första gången som Aristocats sändes på julafton i samband med ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” var julen 1971.

Sedan julafton 1960 har Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul visats på svensk teve. De första sju åren var det samma kortfilmer som visades, bl.a. Jultomtens verkstad, Snövit och Kalle Anka och nötkriget. Men 1967 bestämde man att byta ut tre av filmerna och ersatte dem med Plutos julgran, Kalle Anka och myrorna samt Nalle Puh på honungsjakt

Första gången som Disney bestämde att klipp ur en av deras nya långfilmer skulle visas var när Djungelboken hade haft premiär 1969. Nästa gång man gjorde på det viset var två år senare. Inför julen 1971 tog man bort Djungelboken och ersatte den med ett klipp från Aristocats som hade Sverigepremiär 3 december 1971. Dagens Nyheter skriver dagen före julafton 1971:

Alldeles nya för året ett par avsnitt ur den senaste Disneyfilmen ”Aristocats”. Den elaka betjänten som satt ut kattmamman Duchess och hennes barn för att sno åt sig arvet från Madame, upptäcker att hon har glömt kattkorgen, sin hatt och sitt paraply ut i naturen.

Sedan visades Aristocats vid vissa tillfällen under de kommande åren.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2022-11-11

Källa:

DN 1971-12-23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s