Kort svar: Jultomtens verkstad (Santa’s workshop) har visats varje år sedan starten av ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” 1960.
Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul hade premiär 1960 men hette då God jul önskar Musse Pigg, Kalle Anka, Piff och Puff, Benjamin Syrsa m fl. Efter en välkomsthälsning var den första kortfilmen som visades Jultomtens verkstad (Santa’s Workshop). Då fick tittarna följa med till Nordpolen kvällen före juldagen och bl.a. lyssna på nissarna skönsång i den nykomponerade sången ”Merry Merry Men of the Midnight Sun”.

Den första tecknade kortfilmen i färg blev Blommor och träd (Flower and Trees) sommaren 1932. Samma år, lagom till jul, kom Jultomtens verkstad också den i färg. Så här beskrivs det i boken Disneys julafton:
Jultomtens verkstad är rena julkalaset för ögat tack var de färgglada, detaljerade leksakerna som hela tiden rör sig över filmduken.
Under 1930-talet kom något som blev nästan lika revolutionerande för filmbranschen som ljudfilmen – färg. Walt Disney var snabb att sluta avtal med Technicolor vilket gav Disney studios ensamrätt att använda det nya systemet för trefärg.
Under de första åren som programmet sändes på julafton var det i svartvitt och även sedan övriga programmet började sändas i färg fortsatte man att visa Jultomtens verkstad i svartvitt.

Det var först julen 1978 som också den svenska publiken kunde se ”de färgglada, detaljerade leksakerna som hela tiden rör sig över filmduken”.
Alltsedan premiären 1960 har Jultomtens verkstad varit ett stående inslag även om det är en förkortad version vi ser på julafton.
Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2020-12-11
Källor: ”Santa’s Workshop 1932” devianart
”I jultomtens verkstad (1932)” Svensk filmdatabas
Ingen jul utan Kalle Anka” av Robert Andersson i boken Från oss alla till er alla…