Vilket år visades ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul” första gången?

Kort svar: Premiären för ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul” på julafton i svenskt teve var 1960.

En av de märkligaste av de svenska jultraditionerna är att drygt tre miljoner svenskar varje julafton kl. 15.00 bänkar sig framför teve-apparaterna för att se korta tecknade Disney-filmer –  Kalle Anka och hans vänner önskar God jul.

DSC_0031-1
I jultomtens verkstad (Santa’s Workshop)

Programmet sändes i USA första gången den 19 december 1958 och hette då From All of Us to All of You. I den amerikanska originalversionen presenteras programmet av Walt Disney som trollas fram av Tingeling. Disney sitter vid den öppna spisen och berättar vad som komma skall och lämnar sedan över till Benjamin Syrsa som blir programmets egentliga värd.

De kortfilmer som fanns med i den första sändningen 1958 var Santa’s Workshop (Jultomtens verkstadoch Toy Tinkers. Dessutom visades klipp från långfilmerna Lady och Lufsen, Peter Pan, Askungen, Bambi, Pinocchio och Snövit. Programmet slutade med att Cliff Edwards sjunger When you wish upon a star som Benjamin Syrsa.

fullskarmsinfangning-2016-11-08-225733
Klipp från Svenska Dagbladet 1960-12-24 (första gången som programmet sändes i svensk teve)

Till svensk teve (som bara var en kanal då) kom From All of Us to All of You två år senare – 1960. Första gången som programmet sändes fick det heta God jul önskar Musse Pigg, Kalle Anka, Piff och Puff, Benjamin Syrsa m fl. Som svensk berättarröst (och även sångare på Ser du stjärnan i det blå) valdes Bengt Feldreich. Och varje år sedan dess, fram till sin död, läste han in nya speakertexter.

fullskarmsinfangning-2016-11-08-225745
Klipp från Svenska Dagbladet 1960-12-24 (första gången som programmet sändes i svensk teve)

Det förekommer ibland på nätet uppgifter om att Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul sändes första gången 1959. Dock stämmer det inte med de uppgifter som finns i boken Från oss alla till er alla…, inte heller finns det några noteringar i Svenska Dagbladets tevetablå för året 1959 att något sådant program skulle ha sänts. Dock sändes det tecknade filmer på julafton åren före Kalle Anka och hans vänner hade premiär 1960.

Skrivet av Mattias Axelsson (2014-12-19, uppdaterad 2020-12-10)

Källor: ”Ingen jul utan Kalle Anka” av Robert Andersson i boken Från oss alla till er alla…

Ingen funderade på om det skulle bli en succé” Aftonbladet 2013-12-24

8 tankar om “Vilket år visades ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul” första gången?

  1. När gick man över till att sända kl 15.00?
    Ett år ändrades tiden till ännu tidigare, vilket år och var det till kl 13.00 eller 14.00?

    • Det första året så sändes programmet (som till en början gick under titeln ”God jul önskar Musse Pigg, Kalle Anka, Piff och Puff, Benjamin Syrsa m fl.”) kl. 16.00. Och fram till 1976 varierade starttiden, vissa år började programmet 14.40 och viss år 14.25. Men sedan 1976 börjar programmet 15.00

  2. Från slutet på 1960-talet hade vi en stående inbjudan till gästerna att komma till Kalle Anka. Men ett år var det mycket tidigarelagt, för en av gästerna reagerade, men hävdade att inbjudan gällde till Kalle Anka-dags. Nu kan vi inte minnas vilket år det var.

  3. Hej! Jag har försökt att hitta boken Från oss alla till er alla… av Robert Andersson, men får ingen träff vid sökning. Har den något ISBN-nummer att söka på?

  4. Musse Pigg och Kalle Anka ingick troligtvis på julafton 1959 (och kanske 1958) i programmet ”Medan vi väntar på klapparna”. Så här skriver DN den 24 december 1960: ”De tecknade filmserierna på eftermiddagstid julafton kan nästan sägas ha blivit en av den svenska televisionens första traditionella julinslag. De lades in för att stilla oron hos de yngsta inför julklappsutdelningen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s