Vilka år visades Pinocchio på julafton?

Kort svar: En scen ur långfilmen Pinocchio visades i samband med ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” 1960-1966. Sedan återkom Pinocchio för ett gästspel 2008.

En av de viktigaste traditionerna för många svenskar på julafton är att kl. 15.00 titta på en timme tecknade Disney-filmer. Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul hade premiär 1960 men hette då God jul önskar Musse Pigg, Kalle Anka, Piff och Puff, Benjamin Syrsa m fl. 

Premiärprogrammet var identiskt  From All of Us to All of Yo som sänts i USA den 19 december. De kortfilmer som fanns med i den första sändningen 1958 var Santa’s Workshop (Jultomtens verkstad) och Toy TinkersDessutom visades klipp från långfilmerna Lady och LufsenPeter Pan, AskungenBambi, Pinocchio och SnövitProgrammet slutade med att Cliff Edwards sjunger When you wish upon a star som Benjamin Syrsa.

Pinocchio släpptes som tecknad långfilm av Disney 1940. Historien bygger på en italiensk berättelse från slutet av 1800-talet om dockmakaren Geppetto som gör docka vilken han ger namnet Pinocchio. Pinocchio får sedan liv.

Klippet från Pinocchio var ett av de första som försvann när man ändrade om i programmet inför julafton 1967. Förutom Pinocchio togs man också bort Bambi på isen och Kalle Anka och nötkriget. DN skriver i början av december 1967:

De tecknade filmarna på julaftons eftermiddag har dock stramats till efter den senaste kritiken mot våld och förföljelse i Disneyinslag. Sålunda försvinner ”Bambi” och ”Pinocchio”.

Därefter visades Pinocchio inte något mer, förutom en gång – på julafton 2008. Anledningen till den korta återkomsten var att Disney släpptes i en restaurerad utgåva på DVD i mars samma år.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2020-12-11)

Källor: Trygg jul med Bengt Feldreich” ltz.se 2008-12-24

Mycket film i julens TV” DN 1967-12-03

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” Magic Movies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s