Vilka år har ”Nalle Puh” visats på julafton i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”?

Kort svar: Kortfilmer med Nalle Puh har förekommit på julafton 1967-1970 och 2011.

Det populäraste programmet på julafton och även det som sänts under flest år är givetvis Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Under de första sex åren var det samma kortfilmer som svenska teve-tittare fick se, bl.a. Jultomtens verkstad, Bambi och Peter Pan. Men 1967 var det dags för ändringar i tablån.

julafton 1967 hade man tagit bort Bambi på isen, Pinocchio och Kalle Anka och nötkriget och ersatt dem med Plutos julgran, Kalle Anka och myrorna samt Nalle Puh på honungsjakt. Av dessa tre var det bara Plutos julgran som blev mer långlivad då den återkom 1983 och sedan visats som en del av programmet. Så här skrev GT om förändringarna:

Några mindre snälla har avsnitt har ersatts med nya. Pinocchio, Bambi samt Piff och Puff är inte med. I stället blir det Nalle Puh, Musse Pigg och Pluto på julgransutflykt samt Kalle Anka på campingsemester.

Nalle Puh på honungsjakt visades även nästkommande julafton, men ersattes 1969 av Nalle Puh och den stormiga dagen. Denna visades i sin tur också bara under två år.

När Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul visades på julafton 1971 hade man återigen gjort stora förändringar. Nalle Puh var borta och som nya filmer kom Skandal i hönsgården, Kalle Anka i djungeln, Tjuren Ferdinand, Aristocats samt Jan Långben gymnastiserar.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2022-10-28

Källor:

Aftonbladet 1967-12-23

GT 1967-12-24

 ”Ingen jul utan Kalle Anka” av Robert Andersson i boken Från oss alla till er alla…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s