Vilka år har ”Plutos julgran” visats på julafton?

Kort svar: Plutos julgran har visades på teve på julafton 1967 och 1968 och återkom 1983 och blev därefter ett permanent inslag.

Plutos julgran (Pluto’s Christmas Tree) är en animerad kortfilm på sju minuter som kom 1952. Filmen handlar om hur ekorrarna Piff och Puff följer med julgranen in till Musse Pigg och Pluto och det bråk som mellan ekorrar och hund blir konsekvensen. Filmen avslutas med att Kalle Anka, Långben och Mimmi Pigg sjunger ”Deck the halls”.

Även om Plutos julgran kom redan 1952 så var det inte med under de första åren som Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul sändes på svensk teve. Piff och Puff medverkade då istället i kortfilmen Kalle Anka och nötkriget (Toy Tinkers)

När man gjorde den  första förändring 1967 tog man bort tre filmer (Bambi på isen, Pinocchio och Kalle Anka och nötkriget) och lade till tre nya (Plutos julgran, Kalle Anka och myrorna samt Nalle Puh på honungsjakt). Ingen av dessa tre blev särskilt långlivad – Plutos julgran och Nalle Puh på honungsjakt försvann efter två år och Kalle Anka och myrorna efter fyra år.

DN 1983-12-24

På julafton 1983 var det tre filmer som kom tillbaka efter kortare eller längre uppehåll.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2020-11-20)

Källor: Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” Magic Movies

Bambi och Carola i jul-TV” DN 1983-12-24

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s