Vilka filmer visades i den första ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”?

Kort svar: I det första programmet 1960 visades inslagen Jultomtens verkstad (i svartvitt), Peter Pan, Bambi på isen, Pinocchio, Askungen, Lady och Lufsen, Snövit och Kalle Anka och nötkriget. Inget av dessa inslag har genom alla år visats på samma sätt varje år.

Klockan 16:00 på julaftonen 1960 visades för första gången det program som kommit att bli en svensk klassiker – Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Den engelska originaltiteln är From all of us to all of you och det programmet sändes första gången i USA 19 december 1958.

Varje gång SVT eller Disney gör någon förändring i programmet blir det stora rubriker och omfattande protester. Vad som då kan vara intressant att notera är att enbart tre inslag funnits med under alla de dryga femtio år som programmet sänts –

Dessa tre avsnitt var med i det allra första programmet tillsammans med klipp ur

Askungen finns också med i dagens upplaga men hade ett uppehåll mellan 1969 och 1976. Av de tre inslagen som funnits med sedan premiären är det dock inget som visats på samma sätt genom alla år.

I jultomtens verkstad saknades fram till 1983 scenerna med den svarta dockan som rutschar ner för kanan och säger ”Mammy” (lyssna på ljudspåret från julafton 1975 så hör man att ”Mammy” saknas) och den figur i leksaksparaden som ser ut som en karikatyr av en jude. Dessa scener kommer att tas bort igen från och med julen 2012. Dessutom var inslaget i svartvitt fram till 1978. Inte något år har alltså I jultomtens verkstad visats oklippt i svensk teve

Parkscenen i Lady och Lufsen (efter måltiden) visades inte mellan 1983-1990 samt 1992 och 1993.

Vad gäller Snövit har rösterna dubbats om sedan premiären. I originalet görs den svenska rösten av Tatiana Angelini, men 1982 dubbades hela filmen om och sedan dess är det Anna-Lotta Larsson som gör Snövit.

Det första av originalinslagen som rök var Kalle Anka och nötkriget (eller Toy Tinkers) som den heter i original). Det togs bort redan 1966 eftersom scenen ansågs som alltför våldsam. Samma år togs även Bambi och Pinocchio bort.

Genom åren har inte mindre än nitton olika inslag figurerat (bl.a. Jan Långben gymnastiserar 1971-1975 och Piff och Puff på hönsgården 1971-1981). Av de nuvarande inslagen är Plutos julgran  yngst då det kom med i programmet först 1983 (sändes också 1967 och 1968).

Skrivet av Mattias Axelsson (2012-12-15, uppdaterad 2013-12-09)

Källa: ”Ingen jul utan Kalle Anka” av Robert Andersson i boken Från oss alla till er alla…

Skådespelarna som gör julens röster (SvD 23/12 2012)

Dubbningshemsidan

2 tankar om “Vilka filmer visades i den första ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s