Vilka år visades ”Piff och Puff i hönsgården” på julafton?

Kort svar: ”Piff och Puff i hönsgården” visades som ett inslag i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” mellan 1971 och 1981.

Sedan 1960 har Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul visats på svensk teve varje julafton och det är fortfarande ett av de mest populära programmen.

Genom åren har flertalet inslag kommit och gott. De enda tre som varit med hela vägen från start till idag är Jultomtens verkstad, Lady och Lufsen samt Snövit. Piff och Puff är idag mest förknippade med inslaget Plutos julgran som varit ett fast inslag sedan 1983. Dock förekom de två jordekorrarna redan tidigare. Dels var Plutos julgran med 1967 och 1968, dels fanns det ett inslag som hette Skandal hönsgården.

Skandal i hönsgården eller Piff och Puff i hönsgården är en kort film som kom 1951 och har originaltiteln Chicken in the Rough. När den skulle visas första gången på svensk teve, julafton 1971, fanns det dock inte någon introduktion av Benjamin Syrsa som passade. Därför tog man introt från Plutos julgran och lät Bengt Feldreichs lektorsdubbning ligga över när Benjamin Syrsa och Piff och Puff pratar om hur de ska visa en film om hur de bar in granen.

Skandal i hönsgården visades sedan som en del av julaftonspaketet till och med julen 1981 då den ersattes av Musses husvagn.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-12-18

Källor: Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” Magic Movies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s