När visades Djungelboken på julafton första gången?

Kort svar: Första året som en scen ur Djungelboken visades i samband med ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul!” var 1969.

Under de första åren efter premiären 1960 var inslagen i ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul!” desamma. Efter en första ändring 1967 då tre filmer (Bambi på isen, Pinocchio och Kalle Anka och nötkriget) togs bort och tre (Plutos julgran, Kalle Anka och myrorna samt Nalle Puh på honungsjakt) lades till.

Två år därefter – 1969 – introducerades man något som skulle bli återkommande på julafton, att visa en scen ur en aktuell Disneyfilm. I december 1968 hade Djungelboken haft premiär på svenska biografer och på julafton året efter premiären klockan halv fem (ja, programmet sändes så sent då) visades ett klipp ur Djungelboken.

Under de första två åren (1969-1970) som Djungelboken visades var det ”apscenen” (alltså den där kung Louie sjunger ”Jag vill ju va’ som du”) som visades. Efter 1970 tog Djungelboken ett uppehåll och ersattes med Aristocats.

År 1977 var dock Djungelboken tillbaka, men då med scenen då Mowgli försöker marschera med elefanterna. Om man ska lita på teve-tablån från 1978 så bytte man redan det året till den nuvarande scenen där Mowgli dansar med Baloo. Tre år senare – 1981 – skrev Hans Schiller i SvD:

Inslaget där björnen Balou lär Mowgli boxas har varit med i några år nu.

1978 var för övrigt samma år som Jultomtens verkstad sändes i färg första gången.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2020-11-20)

Källor:  

Nalle och Djungelboken” DN 1969-12-24

Ville, Valle och Viktor skaffar sig en lägenhet” DN 1977-12-22

TV-tablå 1978-12-24 SvD

Kalle Anka har fått två nya vänner” SvD 1981-12-24

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s