Vilket år visades ”Den fula ankungen” i Kalle Ankas julafton?

Kort svar: Den fula ankungen visades bara julafton 1982 istället för Tjuren Ferdinand (som dock sändes efter ordinarie program).

Under framförallt 1970-talet och tidigt 1980-tal gjordes ganska stora förändringar i Kalle Anka och hans vänner önskar God jul. Flera kortfilmer visades under enstaka år, t.ex. Jan Långben gymnastiserar, Kalle Anka jagar tjuvar, Törnrosa, Pluto går i sömnen och Bernard och Bianca.

En kortfilm som bara visades vid ett enda tillfälle, vilket gör den unik*, är Den fula ankungen. Den fula ankungen är en är en tecknad film från 1939, baserad på H.C. Andersen-sagan med samma namn från 1843.

Inför julafton 1982 skrev Dagens Nyheter:

Tjuren Ferdinand får inte längre vara med i TV:s julaftonsprogram /../ I stället får vi se Långben, Kalle Anka, Musse Pigg och Den fula ankungen.

Man valde alltså att byta ut Tjuren Ferdinand (som varit med sedan 1971) och ersätta den med Musses husvagn och Den fula ankungen. Att ta bort Tjuren Ferdinand ledde dock till sådana protester att man gjorde en kompromiss och visades den efter ordinarie program.

Till nästa års julafton hade man tagit tillbaka Tjuren Ferdinand i ordinarie program och borta var ”den sorgesamma Fula ankungen som bara visades ifjol”.

* Den fula ankungen är unik så till vida att det är den enda kortfilm som bara visats en gång på julafton. Övriga klipp som bara visats en gång är utdrag ur långfilmer.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2023-06-26

Källor:

DN 1982-12-08

Trollhättan 1983-12-24

Lämna en kommentar