Vilka år visades ”Kalle Anka jagar tjuvar” på julafton?

Kort svar: ”Kalle Anka jagar tjuvar” (Corn Chips) visades som ett inslag i ”Kalle Anka och hans vänner önskar gud jul” på julafton 1969 och 1970.

Seriefiguren Kalle Anka har fått ge titel till julaftonsprogrammet som sänts varje julafton sedan 1960. Kalle Anka förekommer numera enbart som huvudroll i Kalle Ankas fotografiska expedition, som bifigur i Plutos julgran och i Musse på husvagnssemester samt tillsammans med en rad andra figurer under Benjamin Syrsas sång i slutet av programmet.

Sedan premiären på julafton 1960 har det visats flera filmer med Kalle Anka som inte är med längre. Under de första sju åren var t.ex. Kalle Anka och nötkriget ett stående inslag och Kalle Anka på camping visades mellan 1967 och 1970. Bitvis samtidigt visades även Kalle Anka jagar tjuvar. Kalle Anka jagar tjuvar (eller Corn Chips som den heter på engelska) är en kortfilm från 1951 med följande handling:

Kalle skottar sin plattgång när han upptäcker att Piff och Puff skottar sin gren. Han lurar dem att skotta gången åt honom, vilket gör dem arga. De smyger senare in i hans hus där de ser honom poppa popcorn, något som de aldrig sett tidigare. De älskar det och bestämmer sig för att norpa hela skålen med popcorn, vilket gör Kalle arg och en jakt inleds.

Första gången som Kalle Anka jagar tjuvar visades på julafton var 1969 då Dagens Nyheter benämner den som ”Piff och Puff som äter popcorn”. Sedan visas kortfilmen ytterligare ett år tillsammans med bl.a. Nalle Puh och den stormiga dagen innan det 1971 är dags för en rejäl omgörning av programmet

För 1971 försvinner inte bara Kalle Anka jagar tjuvar. Även Djungelboken, Törnrosa och nämnda Nalle Puh och den stormiga dagen tas bort och ersätts med Skandal i hönsgården, Tjuren Ferdinand, Kalle Anka i djungeln, Aristocats och Jan Långben gymnastiserar.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2023-03-27

Källor:

Kalle Anka jagar tjuvar” themoviedb.se

DN 1969-12-24

Kalle Anka och hans vänner önskar God jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s