Vilka var julvärdar i SVT på julafton 1966?

Kort svar: Arne Weise ledde sändningen på julafton mellan kl. 14 och 17 och sedan var det Alicia Lundberg som var hallåa på kvällen.

Sedan början av 1960-talet har det varje julafton varit lite olika personer som varit teve-hallåa eller lett olika studioprogram i teve. Den som varit julvärd flest gånger är Arne Weise men fram till 1980 var han bara julvärd vid två tillfällen – 1964 och 1966. Det finns återkommande uppgifter om att Weise var julvärd kontinuerligt från 1972 till 2002, men det stämmer alltså inte.

På julafton 1966 började teves sändningar 14.00 med programmet Jul i studion som beskrevs så här:

I tre timmar, ända fram till kl. 17, bjuds barnen julunderhållning från TV-studion, där flickor och pojkar samlats kring granen för lek och dans. Programvärd är Arne Weise. Sändningen inleds med att sista luckan i Adventskalendern öppnas.

Under de tre timmarna sändes också Kalle Anka sista gången med sitt originalprogram. Året därefter hade Bambi på isen, Pinocchio och Kalle Anka och nötkriget tagit bort.

Info i DN julafton 1966

När klockan slagit 17 på julafton 1967 var det färdigt för Arne Weise i rutan och istället tog programpresentatören Alicia Lundberg över. Hon återkom sedan på annadagskvällen.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2023-03-26

Källor:

SvD 1966-12-24

DN 1966-12-24

En tanke på “Vilka var julvärdar i SVT på julafton 1966?

 1. Fr. David Abernethy ☦️
  @philokalia_min

  Den heliga ärkeängeln Gabriel är härolden för Inkarnationen av Guds Son. Han är en av de sju ärkeänglar som står inför Guds tron. Han visade sig för Sakarias för att tillkännage föregångarens födelse. Gabriel sade om sig själv: Jag är Gabriel, som står i Guds närhet (Luk 1:19). Hans namn Gabriel betyder ”man-Gud”. De heliga fäderna, när de talar om bebådelsen, kommenterar att en ärkeängel med ett sådant namn skickades för att beteckna vem han var och hur han skulle vara, vem som skulle födas av den allre. Han skulle vara Gud-människan, den mäktige och mäktige Guden. Några av fäderna förstod att samme Gabriel visade sig för Joachim och Anna angående Jungfru Marias födelse, och att Gabriel instruerade Mose i öknen att skriva Första Moseboken. De heliga fäderna säger att Gabriel tillhör den första och största ordningen av himmelska krafter, Seraferna, eftersom Seraferna står närmast Gud. Han är därför en av de sju Serafer som står Gud närmast. Namnen på de sju är Michael, Gabriel, Raphael, Uriel, Salathiel, Jegudiel och Barachiel. Till detta nummer lägger några Jeremiel. Var och en har sin egen speciella tjänst och alla är lika i ära. Varför sände inte Gud Mikael? Eftersom Mikaels tjänst är att undertrycka fienderna till Guds tro, medan Gabriels är uppdraget att tillkännage mänsklighetens frälsning.

  Troparion
  O ledare för de himmelska arméerna, även om vi alltid är ovärdiga, ber vi er att ni med era böner kan omsluta oss med beskydd av vingarna i er änglalika härlighet. Vaka över oss när vi böjer oss lågt och uppriktigt ropar till er: Befria oss från problem, o furstar i de himmelska arméerna.

  Kontakion
  O befälhavare för änglar, minister för helig härlighet och Guds budbärare själv, allmystisk och upphöjd treenighet. Be att vi ska befrias från prövningar och sorger så att vi kan sjunga: Gläd er, ty ni skyddar era tjänare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s