Varför är fars dag andra söndagen i november?

Kort svar: När fars dag infördes i Sverige 1932 tyckte man att det ursprungliga datumet i juni låg för nära mors dag så då flyttade man firandet till andra söndagen i november.

Fars dag (liksom mors dagimporterades från USA under första hälften av 1900-talet. Enligt vissa källor (ex. Nordiska museet) började fars dag firas i Sverige redan 1931, men jag skulle snarare säga att det är året efter – 1932 – som fars dag uppmärksammas i Sverige första gången.

Det var i november 1932 som de första annonserna för att handla slipsar och liknande till ”far” dyker upp i tidningarna. Att fars dag lanserades var en mycket medveten kampanj. Så här skriver Orsi Husz och Klara Arnberg:

Initiativtagaren för lanseringen i Sverige var den då nybildade Stockholms Herrekiperingsförening. De valde dock en annan dag och istället för i juni som i USA, förlades Fars dag i Sverige till andra söndagen i november, eftersom det annars var ”en tyst tid inom affärslivet”

I USA:s infaller fars dag tredje söndagen i juni, men att man valda andra söndagen i november beror alltså på att det 1932 saknades någon högtid under november. Dessutom ligger en söndag i juni nära mors dag (sista söndagen i maj) och det finns en stor risk att det sammanfaller med midsommar.

Skrivet av Mattias Axelsson gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2020-11-02, uppdateras 2022-11-19)

Källa: Nordiska museet: Fars dag

Far i fönstret. Kommersiell konstruktion av kön och den nya mannen i 1930-talets skyltfönster av Orsi Husz och Klara Arnberg i Carlsson K. & Lennartsson R. (2021). Bakom stadens kulisser: Genus och gränser i Stockholm 1800 – 2000.

2 tankar om “Varför är fars dag andra söndagen i november?

  1. Mors dag brukar vara sista söndagen i maj och fars dag den sista söndagen i november. Spelar ingen roll när andra länder firar. Kan vi inte vara lite självständiga på något område?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s