Hur många svenskar firar halloween?

Kort svar: Enligt undersökningar från Svensk Handel uppmärksammar mellan hälften och två tredjedelar av alla svenskar halloween.

Halloween (31 oktober) har uppmärksammats i större skala i Sverige sedan 1990-talet. Genomslaget har varit blandat, men det finns ändå några undersökningar som pekar på ett större intresse under de senaste åren.

Organisationen Svensk Handel gjorde 2019 en undersökning som visade att:

50 % av svenskarna kommer att uppmärksamma Halloween. I USA, där högtiden har en längre historisk bakgrund, uppger 68 % att de kommer att uppmärksamma Halloween.

Detta är en tydlig ökning från tidigare års undersökningar. Undersökningen visar också tydliga åldersskillnader. I gruppen 18-22 år är det 80 procent som säger att de kommer att fira, medan det i gruppen 56 år och äldre bara är 27 procent som kommer uppmärksamma halloween.

När Svensk Handel undersökte halloweenfirandet bland svenskar efter pandemin 2021 hade intresset för halloween ökat ytterligare:

I år [2021] planerar nästan två av tre att uppmärksamma Halloween, vilket är en rejäl ökning jämfört med 2019. Handeln laddar upp butikerna med godis, pumpor, kläder och smink.

På samma sätt som tidigare är det yngre som firar i störst omfattning. Inte mindre än 88 % av 18–24-åringarna planerade att fira högtiden.

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2020-10-21), uppdaterad 2021-10-31

Källor: Halloween 2019 – Svensk Handels Halloweenrapport 2019 i samarbete med Nielsen

Efter pandemin – fler vill fira Halloween” svenskhandel.se (läst 2021-10-31)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s