När kom fars dag till Sverige?

Kort svar: Fars dag kom till Sverige i början av 1930-talet, troligen första gången 1932.

Att avgöra när en tradition firas för första gången i Sverige är inte alldeles enkelt. Fars dag (liksom mors dag) importerades från USA under första hälften av 1900-talet. Enligt vissa källor (ex. Nordiska museet) började fars dag firas i Sverige redan 1931, men jag skulle snarare säga att det är året efter – 1932 – som fars dag uppmärksammas i Sverige första gången.

De två stora Stockholmstidningarna (DN och SvD) har år 1931 inga annonser för fars dag (vare sig i november eller någon annan gång på året), men året efter (1932) är det snarare ett överflöda av annonser för kostymer och slipsar. I en av annonserna står t.o.m. att ”om söndag är det fars dag för första gången”.

Annons i SvD 1932-11-09.


Annons i SvD 1932-11-10

Skrivet av Mattias Axelsson, gymnasielärare i religion, historia och samhällskunskap. (2018-11-09)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s