Vilka helgdagar avskaffades 1571?

Kort svar: 1571 års kyrkoordning avskaffade c.a. 30 helgdagar, främst olika typer av helgondagar.

Under senmedeltiden Sverige var närmare hundra av årets dagar helgdagar i Sverige. Exakt vilka dagar som var helgdagar är berodde av stift. Det dagar som gemensamt var helgdag i hela landet påskhelgen, pingsthelgen, julhelgen, Mariadagarna och apostladagarna och flera helgondagar.

Almanacka från 1592

I samband med reformationen beslutades att man skulle avskaffa flertalet av helgdagarna. Det var 1571 års kyrkoordning som formellt avskaffade bl.a. alla helgondagar. Enligt Göran Malmstedts gedigna genomgång i boken Helgdagsreduktionen: övergången från ett medeltida till ett modernt år i Sverige 1500-1800 är det följande dagar som avskaffas:

Alla dagarna som avskaffades var dock inte helgdagar i samtliga stift. Trots att många helgondagar togs bort var det fortfarande många helgdagar som firades: Kristusdagarna – jul, nyår, trettondagen, påsk, Helga torsdagh (alltså Kristi himmelsfärd) pingst samt Transfigurationis (alltså Kristi förklarings dag), de flesta MariadagarnaapostladagarnaJohannes döparens dag samt mickelsmäss och allhelgonadagen.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-04-05

Källor: Malmstedt, Göran (1994) Helgdagsreduktionen. Övergången från ett medeltida till ett modernt år i Sverige 1500-1800 Avhandling vid Historiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s