Kort svar: Fram till 1571 var jungfru Marie födelse helgdag den 8 september.
Förutom Jesus själv är hans moder – Maria – den person som haft störst betydelse för utvecklingen av helgdagar och fester inom kristendomen. Det finns närmare trettio Mariadagar inom kristen tradition. De firas dock med i olika grad – i Sverige är det jungfru Marie bebådelsedag och kyndelsmässodagen som fortfarande har någon betydelse.
En av de Mariadagar som firades som helgdag i Sverige under medeltiden var Marie födelse – (8 september). Att fira Marie födelse den 8 september går tillbaka till 500-talet och ska ha sitt ursprung runt nuvarande Syrien och Palestina. Efter konciliet Efesus år 431 växte en stark Mariakult fram där.

Sveriges statskalender 1881 (september månad)
Den 8 september hette i svenska almanackor fram till 1620 Marie födelsedag, men bytte sedan namn till Morsmässa. Jungfru Marie födelse finns inte omnämnt i något av de fyra evangelierna i Bibeln, den äldsta texten där Marie födelse finns med är Jakobs protoevangelium från slutet av 100-talet.
Som självständig helgdag avskaffades Marie födelse i och med den nya kyrkoordningen 1571 där flertalet av de medeltida helgdagarna försvann.
Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-08-31
Källor:
Malmstedt, Göran (1994) Helgdagsreduktionen. Övergången från ett medeltida till ett modernt år i Sverige 1500-1800 Avhandling vid Historiska institutionen vid Göteborgs universitet.