Vad är ”morsmässa”?

Kort svar: Morsmässa var den folkliga benämningen på jungfru Marie födelsedag 8 september.

Förutom Jesus själv är hans moder – Maria – den person som haft störst betydelse för utvecklingen av helgdagar och fester inom kristendomen. Inom kristen tradition räknas närmare trettio av årets dagar som Mariadagar, även om de firats i olika grad i olika tider och länder.

En Mariadag som var helgdag i Sverige fram till 1571 och fanns med i almanackan till 1901 är jungfru Marie födelsedag den 8 september. Att fira Marie födelse den 8 september går tillbaka till 500-talet och ska ha sitt ursprung runt nuvarande Syrien och Palestina. Efter konciliet Efesos år 431 växte en stark Mariakult fram där.

Till Sverige kom dagen med kristendomen i början av medeltiden. Dock avskaffades den tillsammans med bl.a. alla helgondagar vid reformationen 1571. Den fick dock fortsätta vara kvar i almanackan, men från 1620 fick den heta det mer folkliga ”morsmässa” eller ”mårmesses” som det skrevs på 1600-talet.

Til morsmässan fanns det olika minnesregler kopplat, bl.a. skulle ”vete sås vid morsmässetid intill korsmässan” och bi och bockar skulle slaktas. Dessutom sas det på sina håll att en kortare värmeperiod väntade, likt brittsommaren vid Birgittadagen.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2023-09-06

Litteratur:

Svensson, Sigfrid (1945) Bondens år. Stockholm:LT Förlag

Lämna en kommentar