Kort svar: Larsmässan är ett namn på Larsdagen 10 augusti. Enligt vissa skulle slåttern vara färdig senast denna dag och på andra ställen fick skörden inte börja före Larsmäss.
Före industrisamhällets genombrott var den absoluta majoriteten av svenskarna lantbrukare i någon form. Bondens år var regelbundet och beroendet av naturen stort. För att hålla reda på när man skulle så, slå, skörda och så vidare använda man ofta de olika märkesdagar som införts i och med kristnandet av Sverige under 1100-talet. Några av de kristna helgdagar som infördes var helgondagarna och de flesta av dem har haft betydelse som märkesdagar för skörd och vädertydor.
Under augusti månad hade bonden förmodligen den mest intensiva tiden under året – råg skulle skäras, lin skulle tröskas, havren skulle skördas, jord skulle plöjas och så vidare. Därför är det såklart inte konstigt att det i augusti finns flera dagar som fungerat som märkesdagar kopplade till jordbruket – däribland Lars (eller egentligen Laurentius) den 10 augusti.

Till Larsdagen finns det flera olika minnesregler kopplade. I de västra och sydliga landskapen skulle slåttern vara färdig (detta kan på andra platser också gälla Bartolomeusdagen (den 24 augusti) och från Västergötland berättades det att lien inte längre bet efter Larsmäss. Från Dalarna finns talesättet:
Då gräset fått larsmässejacka så är det svårt att få av det
Tiden i slutet av juli och början av augusti kunde innebära slut på säden om det tidigare varit ett dåligt år. De förråd av mat som fanns började ofta tryta samtidigt som värmen och luftfuktighet i samband med rötmånaden ofta skämde den mat som fanns. Tiden kring Olsmässan (29 juli) var inte sällan synonymt med matbrist och hunger i de hushåll som levde på gränsen. Säden som fanns från tidigare års skörd började ofta tryta och många bönder ville, av traditionella skäl, inte börja årets skörd förrän Larsmäss. Att stå utan säd var ett fattigdomstecken och inget bönderna ville visa. Ebbe Schön skriver (s. 92)
På en del orter måste alla vänta till den 10 augusti, Larsmässan, innan skörden fick börja, även om säden stod gul och mogen. Så hårda var traditionens bud.
Skrivet av Mattias Axelsson (2014-08-10)
Källa: Schön, Ebbe (1996) Folktrons år Stockholm:Rabén&Sjögren
Hej,
Min mor sa alltid att den 10 augusti (Lars dagen)
kom Lasse med sandpåsen.
Troligen att lien ej bet efter detta datum.