Vad är adventspynt?

Kort svar: Adventspynt är saker som du sätter fram i samband med första advents-helgen, t.ex. adventsljusstakar och adventsstjärnor.

Advent är en tid av förberedelser inför den stundande julhelgen och omfattar fyra söndagar till och med julafton. Första advent är den söndag som infaller mellan 27 november och 3 december och det är också i samband med den helgen som man kan börja sätta fram adventspyntet.

Pynt är saker man ställer fram i hemmet för att det ska se trevligare ut. I samband med de stora högtiderna finns det särskilt högtidspynt som används. Runt jul ställs det fram julgran med juleljus, till påsk kan det vara ägg och kycklingar och så vidare.

Adventspynt är pynt som man sätter fram under adventstiden, alltså från första advent. Klassiskt adventspynt är ljusstakar och stjärnor eftersom de ger ljus i decembermörkret samt adventskalendrar som används för att räkna ner inför jul.

Ljusstakarna finns i två olika versioner. Dels en med fyra stearinljus där man tänder ett nytt ljus varje söndag fram till julhelgen, dels den elektriska med sju ljus som sitter i fönstret. I fönstren kan man också hänga en adventsstjärna för att lysa upp i mörkret.

Foto (1964) från Upplandsmuseet

Adventskalendrar introducerades i Sverige under 1930-talet. Det var då teckningar med 24 eller fler luckor där man öppnade en lucka varje dag fram till jul. Under 2000-talet började en ny typ av adventskalendrar marknadsföras. Kalendrarna är då fyllda med 24 olika saker, ex. tesorter, öl, parfymer och liknande. Dessa kalendrar kan bara med yttersta tvekan beskrivas som ”adventspynt”.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-10-27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s