Varför firar vi advent i Sverige?

Kort svar: Advent är den tid som löper från söndagen fyra veckor före jul till och med julaftons kväll. Från början var advent en fasteperiod före jul, numer är det en förberedelseperiod inför julfirandet då många svenskar plockar fram adventsljusstakar och adventsstjärnor.

Ordet advent kommer från latinets adventus som betyder ”ankomst” och det man menar är förstås Jesus ankomst – alltså födelse – på juldagen (även om han egentligen inte alls föddes då). Adventstiden är en period på cirka fyra veckor som börjar första söndagen i advent – vilken infaller fyra söndagar före juldagen (alltså mellan 27 november och 3 december) – och håller på fram till julaftonskvällen.

1_a_advent
Foto: www.fotoakuten.se

Exakt när, var eller hur advent började uppmärksammas är inte klarlagt. Under något av de tidiga århundradena började man fasta inför julen och det är utifrån den här fastan som olika adventstraditioner utvecklats. Fastan var olika lång och på vissa platser fastade man från Mårtensdagen.

Advent i Sverige

Advent har aldrig varit någon viktig tradition i Sverige. Egentligen är det först på 1900-talet som intresset för adventsfirandet tagit fart och första advent blivit årets största kyrkogångsdag.

Numera märker man av adventstiden i Sverige främst i fönstrena. Där sätter boende den första söndagen i advent (eller någon dag tidigare) upp adventsljusstakar eller adventsstjärnor. En del adventskalendrar (ex. Bamses) har också sin första lucka just första advent och inte 1 december som t.ex. SVTs julkalender. Så här skriver Nordiska Museet:

På många sätt markerar första advent också i vårt samhälle inledningen på en fas när vi förbereder oss inför julen. Nu inleds en period där vi äter julbord tillsammans med arbetskamrater, påbörjar julbak och gärna återkommer till den stämning som många upplever inför julen. Hos en del förknippas advent med släktträffar, glögg och pepparkakor.

Skrivet av Mattias Axelsson (2008-11-22, uppdaterad 2022-11-23)

Källa:  Swahn, Jan-Öyvind (1993) Den svenska julboken Bokförlaget Bra Böcker

Nordiska Museet ”Advent” (läst 2013-12-02)

25 tankar om “Varför firar vi advent i Sverige?

  1. Pingback: Preppa bilen för vintern! | Pegasus

  2. Pingback: LoveLaholm.se önskar alla en glad Första Advent! - LoveLaholm

  3. Pingback: Första söndagen i advent! - Livet i Uppsala för KarinLivet i Uppsala för Karin

  4. Pingback: Första advent! ☆ - Moonke - Jasminas Blogg!

  5. Pingback: Glad första advent! - hemmafixaren

  6. Pingback: LoveLaholm.se önskar alla en glad 2 Advent! - LoveLaholm

  7. Pingback: LoveLaholm.se önskar er alla en glad tredje advent! - LoveLaholm

  8. Pingback: Snart är det första advent! - kronbladet.se

  9. Pingback: Att fira advent – Fröken Annas klass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s