Kort svar: När pepparkakor började bakas för fler hundra år sedan var det verkligen peppar i degen.
Om vi tittar på några populära pepparkaksrecept kan vi se att det inte finns någon peppar i pepparkakor, men varför heter det i så fall pepparkakor?

Hur längs människor har ätit pepparkakor vet vi inte säkert men till Sverige kom receptet från Tyskland på medeltiden. Första gången som ett pepparkaksrecept finns belagt i Norden är 1490, då vid det danska hovet. Och då fanns det mycket riktigt peppar i receptet. Jan-Öywind Swahn skriver:
Kryddsmaken var så väl tilltagen att man i en del äldre kokböcker rekommenderade stötta pepparkakor som krydda vid matlagning /../ Det låg hög status i att använda och bjuda på kryddat bröd.
Peppar kunde dock på den tiden betyda alla typer av starkare kryddblandningar – så egentligen är det kanske mer korrekt att kalla pepparkaka för kryddkaka. Eftersom peppar var en dyr krydda blev pepparkakor något som framför allt åts i de högre samhällsklasserna.
Under århundradena efter medeltiden kom fler kryddor till Sverige och de blev billigare vilket ledde till att även de breda folklagren började äta pepparkaka. I recept från den här tiden, skriver Harrison och Ulvros, finns smaktillsatser som:
kardemumma, muskot, anis, fänkål, pomerans, kryddnejlikor, kanel samt förstås socker.
Det är svårt att säga exakt när pepparn försvann ur pepparkakorna, men ännu 1896 kunde pepparkaksreceptet i kokboken Husmanskost – En hjälpreda för sparsamma husmödrar innehålla:

Det är på 1800-talet som pepparkakan blir en julkaka, förmodligen eftersom vanliga människor då fick möjlighet att köpa socker och mjöl. Att pepparkakan blev en julkaka kan bero på att den i början var en delikatess något man bakade vid festligare tillfällen, t.ex. vid jul då man kunde grädda dem på eftervärmen från julbaket.
Skrivet av Mattias Axelsson (2008-12-20)
Källor: Stora julboken av Jan-Öjvid Swahn och Historiebok för kakälskare av Dick Harrison och Eva Helen Ulvros.
Tjo, efter jag diskuterat lite med några ”online-kompisar” så inser jag att pepparkakshus är inte alls så vanligt som jag trodde.
Tydligen så har varken rumäner eller Holländare hört talas om pepparkakshus.
Därför undrar jag om någon här har någon koll på hur utbrett det faktiskt är med pepparkakshus.
Vilka länder bygger traditionsenligt ett litet hus av mystiga bruna kakor varje år?
Är det bara Sverige? Norden?
Också i Finland bygger vi och äter pepparkakshus.
Och tänk på Hans och Greta, är det inte en folksaga från Mellaneuropa? Där fanns det ju ett pepparkakshus!
Pingback: Glutenfri pepparkaksdeg
Pingback: SOPPA PÅ SPIK - Julbord utan jox - Foodche