När uppmärksammades kanelbullens dag första gången?

Kort svar: Kanelbullens dag uppmärksammades första gången den 4 oktober 1999.

När Hembakningsrådet skulle fira fyrtio år som organisation år 1999 ville man fira jubileet på något roligt sätt. Kaeth Gardestedt, projektansvarig för Hembakningsrådet, fick uppdraget att komma på en idé och hon lanserade år 1999 som ”kanelbullens år”. SvD skriver den 13 oktober 1999:

Vi svenskar har kanelbullens år. Som är i år. Kaeth Gardestedt, projektledare på Hembakningsrådet i Malmö, är kvinnan bakom firandet av kanelbullen.

Som specifik dag för att lyfta firandet valde Hembakningsrådet den 4 oktober. Att man valde just detta datum beror på att man ville ha ett datum som inte krockade med någon annan mathögtid. Dessutom inföll Internationella barndagen 4 oktober just 1999, vilket Kaeth Gardestedt tyckte var passande.

Första gången som ”kanelbullens dag” omnämns i tidningstext är just 27 maj 1999 i en artikel i Nerikes Allehanda där man alltså redan på våren skriver:

Det mesta har sina ”dagar” nu för tiden. Den 4 oktober är det dags att fira Kanelbullens dag. Detta med anledning av att Hembakningsrådet upphöjt 1999 till Kanelbullens år.

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-09-25

Källor:Kanelbullen – en gammal helsvensk 20-talsgoding” SvD 1999-10-13

Nerikes Allehanda 27 maj 1999

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s