När är det hummerpremiär i Sverige 2023?

Kort svar: Hummerpremiären, eller åtminstone den dagen då det blir tillåtet att fiska hummer i Sverige infaller den första måndagen efter 20 september. År 2023 är det måndagen 25 september.

Hummer brukar räknas som en lyxig rätterna och man serverar den på t.ex. nyårsafton. Precis som med kräftorna så infaller hummerpremiären på hösten och det har även med regleringar av fisket att göra.

Hummer har fiskats i Sverige under hundratals år men det var först på 1600-talet och då holländska hummeruppköpare kom med hummertinorna till Sverige som fisket blev mer storskaligt. Det storskaliga fisket gjorde att det under flera år under 1800-talet var dåliga fångster av hummer. Därför höjdes röster på att reglera hummerfisket.

Fotografering – 1985. FOTOGRAF Fredh, Terje

Hummerfisket började regleras på olika sätt under av 1800-talet och det fortsatte att regleras under kommande sekel.

Sedan beståndsnedgången och den dåliga återväxten av hummer uppmärksammades på 1970-talet har ytterligare regleringar införts i fisket

Exakt när nuvarande förbudstid infördes och därmed hummerpremiären den första måndagen efter 20 september är jag inte helt säker på. Det finns i alla fall belägg för att nuvarande förbudstid praktiserades under 1980-talet.

Bild

Skrivet av Mattias Axelsson (författare och gymnasielärare i historia och samhällskunskap) 2021-09-27

Källa: Havet 1888” Havsmiljöinstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s