När är det kräftpremiär 2024?

Kort svar: Något givet datum för kräftpremiären finns inte längre men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti – ex. den 7-8 augusti eller första onsdagen i augusti.

Att äta kräftor är något vi gjort i Sverige sedan åtminstone senmedeltiden, initialt dock främst inom överklassen. Det var först under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet spred sig traditionen att äta kräftor ner i de breda folklagren och runt 1920-talet hade begreppet kräftskiva etablerat sig ordentligt.

På grund av kräftpest och andra problem kring kräftorna i Sverige reglerades fisket tidsmässigt under nästa hela förra seklet. Det var inte tillåtet att fiska kräftor i Sverige förrän i början av augusti och således lades kräftpremiären då. Förbudet fanns kvar till 1994.

Eftersom lagen om kräftfiske togs bort i slutet av förra seklet är buden lite olika kring datumet för kräftpremiären numera. Nordiska Museet skriver:

1994 togs förbudet mot kräftfiske helt bort, men de flesta i vårt land väljer ändå att inleda kräftätandet i början av augusti.

Och i texten anger de 7 augusti som datum för kräftpremiär oavsett vilket år som avses. Christer Topelius skriver i boken En årsrunda:

En exakt dag för kräftpremiären är numer svår att slå fast, det pendlar lite ostadigt mellan 10 och 15 augusti.

I en genomgång av olika temadagar i boken 365 – Hela årets traditioner, folktro och nya temadagar skriver Lena Mellander Fogelberg

Den vanligaste dagen för kräftpremiär är 8 augusti eller första onsdagen i augusti.

Buden om när kräftpremiären bör hållas är alltså lite olika i olika böcker, men det som är gemensamt är att den ska förläggas till början (eller åtminstone de första veckorna) i augusti. Det är då man ser folk i lustiga hattar under kulörta lyktor smaskande kräftor med stark ost och vitt bröd till.

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-07-15, uppdaterad 2023-08-04)

Källor:

Andersson, Kjell-Åke (2003) Allt om kräftor – och lite dill… Hansson & Lundvall Förlag.

Swahn, Jan-Öyvind ”Kräftpremiär” (2011-08-05) i Populär Historia

Kräftpremiären” på Nordiska Museet

Topelius, Christer (1989) En årsrunda. 75 helger, högtider och gamla bemärkelsedagar Tidens förlag

Mellander Fogelberg, Lena (2013) 365 – Hela årets traditioner, folktro och nya temadagar Lind & Co

5 tankar om “När är det kräftpremiär 2024?

  1. Hej! Tänkte bara göra en reflektion.., första onsdagen i augusti kan väl rimligen inte bli den 13:e augusti?? :)

  2. Pingback: Öppen Tråd - Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen

  3. Som en ”rolig” side note ang kräftor som överklassmat, så är det rätt intressant att amerikanska fångar och barnhemsbarn tvingades äta hummer, som då ansågs som riktigt billig skräpmat.

Lämna en kommentar