När är det kräftpremiär 2023?

Kort svar: Något givet datum för kräftpremiären finns inte längre men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti – ex. den 7-8 augusti eller första onsdagen i augusti.

Kräftor har vi ätit i Sverige sedan åtminstone senmedeltiden. Till en början var dock kräftorna huvudsakligen överklassmat och först under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet spred sig traditionen att äta kräftor ner i de breda folklagren och runt 1920-talet hade begreppet kräftskiva etablerat sig ordentligt.

Att ätandet av kräftorna och inmundigandet av starka drycker som öl och brännvin kommit att förknippas med månaden augusti beror på lagstiftning. Den stora konsumtionen av kräftor ledde till att strikta regler för kräftfiske infördes. 1878 började Fiskestadgan för Hjälmaren gälla och den nionde paragrafen löd:

Kräftor må icke fångas under Juni och Juli månader.

Senare utvidgades förbudet att gälla alla Sveriges sjöar och tidsperioden då kräftfiske inte var tillåtet utsträcktes att gälla mellan 1 november och 7 augusti klockan 17.00. Så här berättar Gertie Karlsson i artikeln “Den vilda jakten på kräftan” om hur kräftfisket gick till på 50-talet.

– Jag minns att jag var så upphetsad att jag bara skrek. Det var nästan mer spännande än julafton. Allt hände på den dagen, berättar hon.
– Det var navelsträngen till sommaren som klipptes av. Den sista stora festen. Sedan var sommaren och allt det roliga slut.
/../
»Klara, färdiga, gå!« Exakt klockan 17 skulle burarna och håvarna i. Alla stod uppradade längs åkanten och bevakade varandra så ingen tjuvstartade.

Tidpunkten för kräftfiskets början ändrades i början av åttiotalet. I Fiskeriförordningen (1982:126) står om kräftfisket följande att läsa:

Fiske efter /../ kräfta är förbjudet under följande tider (fredningstider): från och med den 1 januari till klockan 17 den första onsdagen i augusti.

Lagen om tider för kräftfiske avskaffades 1994 men fortfarande finns lokala bestämmelser för vissa sjöar. För Vättern gäller:

Kräftfiske på allmänt vatten i Vättern är tillåtet utan krav på tillstånd endast under helger från och med den andra fredagen i augusti /../ till och med den andra söndagen i september

På grund av ändrade regler och möjligheten att importera kräftor finns det alltså egentligen inget fast datum för kräftpremiären längre.

Men när är kräftpremiären?

Eftersom lagen om kräftfiske försvunnit sedan närmare tjugo år är buden lite olika kring datumet för kräftpremiären. Nordiska Museet skriver:

1994 togs förbudet mot kräftfiske helt bort, men de flesta i vårt land väljer ändå att inleda kräftätandet i början av augusti.

Och i texten anger de 7 augusti som datum för kräftpremiär oavsett vilket år som avses. Christer Topelius skriver i boken En årsrunda:

En exakt dag för kräftpremiären är numer svår att slå fast, det pendlar lite ostadigt mellan 10 och 15 augusti.

I en genomgång av olika temadagar i boken 365 – Hela årets traditioner, folktro och nya temadagar skriver Lena Mellander Fogelberg

Den vanligaste dagen för kräftpremiär är 8 augusti eller första onsdagen i augusti.

Buden om när kräftpremiären bör hållas är alltså lite olika i olika böcker, men det som är gemensamt är att den ska förläggas till början (eller åtminstone de första veckorna) i augusti. Det är då man ser folk i lustiga hattar under kulörta lyktor smaskande kräftor med stark ost och vitt bröd till.

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-07-15, uppdaterad 2020-01-04)

Källor:

Andersson, Kjell-Åke (2003) Allt om kräftor – och lite dill… Hansson & Lundvall Förlag.

Swahn, Jan-Öyvind ”Kräftpremiär” (2011-08-05) i Populär Historia

Kräftpremiären” på Nordiska Museet

Topelius, Christer (1989) En årsrunda. 75 helger, högtider och gamla bemärkelsedagar Tidens förlag

Mellander Fogelberg, Lena (2013) 365 – Hela årets traditioner, folktro och nya temadagar Lind & Co

5 tankar om “När är det kräftpremiär 2023?

  1. Hej! Tänkte bara göra en reflektion.., första onsdagen i augusti kan väl rimligen inte bli den 13:e augusti?? :)

  2. Pingback: Öppen Tråd - Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen

  3. Som en ”rolig” side note ang kräftor som överklassmat, så är det rätt intressant att amerikanska fångar och barnhemsbarn tvingades äta hummer, som då ansågs som riktigt billig skräpmat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s