När är kanelbullens dag 2023?

Kort svar: Kanelbullens dag är alltid den 4 oktober.

Kanelbullens dag är en av många nya dagar som – till följd av företags marknadsföring – börjat uppmärksammas de senaste decennierna. Till skillnad från t.ex. chokladbollens dag (11 maj) och mjölkens dag (1 juni) har dock kanelbullens dag faktiskt fått ett visst genomslag tack vare caféers och affärers annonsering och vilja att öka försäljningen av kanelbullar. Trots att kanelbullar funnits i Sverige sedan åtminstone 1920-talet är kanelbullens dag betydligt yngre.

Kanelbullar

Att vi uppmärksammar kanelbullens dag överhuvudtaget beror på Hembakningsrådet och de 1999 fyllde fyrtio år. De ville att jubileet skulle firas på något roligt sätt. Kaeth Gardestedt, projektansvarig för Hembakningsrådet, fick uppdraget att komma på en idé och hon lanserade Kanelbullens dag. Hon säger själv:

– Jag ville att Hembakningsrådet skulle lanseras över hela Sverige, och hur gör man det? Jo, med ett bakverk! Och vad är det svenskaste av alla bakverk? Jo, kanelbullen!

Valet av datum (4 oktober) var inte helt slumpmässigt. Gardestedt säger själv i en intervju med bloggen:

Hembakningsrådet hade startat på hösten. Dagen skulle inte kollidera med surströmming, kräftor, äppelfestivaler och annat som finns på hösten. 1999 var den 4 oktober Internationella barndagen. Det tyckte jag var en lämplig dag eftersom min tanke med Kanelbullens Dag var att det skulle vara en omtankens dag.

Ur det perspektivet är oktober månad den absolut bästa månaden då de flesta andra månader redan är upptagna av t.ex semlor (februari), påskmat (mars/april), sill, potatis och jordgubbar (juni), kräftor och surströmming (augusti/september), gås (november), lussekatter och julmat (december).

Skrivet av Mattias Axelsson (2013-09-25)

Källor: Alla dessa dagar” – Dagens Nyheter

E-postIntervju med Kaeth Gardestedt 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s