Hur firar vi halloween i Sverige?

Kort svar: Halloween är en tradition som introducerades i Sverige under 1990-talet. Firandet har fått ganska litet genomslag i Sverige, där runt en fjärdedel av befolkningen uppmärksammar traditionen genom att t.ex. köpa godis eller dekorera med pumpor.

Halloween är en tradition som, via bl.a. irländska immigranter, kom till USA och via handeln till Sverige under 1990-talet. Ordet halloween betyder ungefär ”alla helgons afton” (”all hallows eve”) och firas i USA den 31 oktober (datumet i Sverige varierar eftersom traditionen är så pass ung).

Det finns ett antal mindre undersökningar som tittat på hur och i vilken utsträckning svenskar firar halloween. År 2010 gjorde Svensk Handel en undersökning som visade ett endast 2 av 10 svenskar firar halloween.

Under Halloween-högtiden ökar försäljningen av främst godis. 20 procent uppger att de köper pynt, mat eller pumpa inför Halloween. De allra flesta, 70 procent, upplever att firandet av Halloween ökar och att det finns fler Halloween-relaterade produkter än tidigare i dag.

Även tidningen Vi i villa har undersökt firandet, men då bara bland villaägare. I den undersökningen konstateras att cirka 20 procent laddar upp med godis för att ge till barnen som kommer och skräms och cirka 15 procent skär till en pumpa och ställer ut i trädgården.

Halloweenpumpa

Även om undersökningarna är få och förmodligen har brister kan vi dra slutsatsen att halloweenfirandet i Sverige inte har nått den breda publiken. Marie Brander skriver dock i Expressen:

Men det halvljumma intresset i undersökningarna säger kanske inte hela sanningen. Godisförsäljningen ökar kraftigt i samband med helgen. Lösgodisgrossisten Karamellkungen har rapporterat att deras försäljning ökar med 50 procent kring halloween.

Till detta ska läggas att  Liseberg i Göteborg har en extra öppetvecka med halloweentema under höstlovet, liksom Universeum.

Skrivet av Mattias Axelsson (2015-10-29)

Källor: de i inlägget länkade undersökningarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s